ETFSverige
Hem » Featured, Sparande

Så sparar svenskarna

17 februari 2020 Inga kommentarer

Aktier, fonder och sparkonton. Svenskarna sparar i olika former, men fortfarande är det på traditionella sparkonton som den största andelen väljer att placera sina pengar.

Från vår första spargris lär vi oss att det är viktigt att ha ett sparande. Men att veta hur man bäst ska spara sina pengar är inte lika självklart. Det finns många delar att ta hänsyn till och fundera på – allt från pensionssparande (som i sin tur är uppdelat i allmän pension, tjänstepension och privat sparande!), till sparande i aktier och fonder, på sparkonto eller i reella ting som exempelvis hus och andra egendomar.

För att få tips kring ditt sparande kan du läsa mer på pengar.se och exempelvis se vilka banker som har bäst ränta just nu, läsa om fonder och aktier eller lära dig hur du kommer igång med ditt pensionssparande.

Hur ser det då ut med svenskarnas sparande? Enligt en undersökning utförd av Yougov på uppdrag av Nordea har ungefär var femte svensk inget sparande alls. De som dock sparar har i dagsläget det mesta av sina pengar på ett sparkonto – något som i själva verket för det mesta ger ingen eller låg utdelning. Om man bortser från det traditionella sparkontot så är det aktier, blandfonder och aktiefonder som är de vanligaste spartyperna. Enligt undersökningen placerar män i större utsträckning sina pengar i sparformer med högre risk än vad kvinnor gör.

Motiveringen till varför man sparar pengar varierar, men för många är det framför allt viktigt att ha en buffert för oväntade utgifter. Dessutom är en vanlig anledning att man vill skapa trygghet för sin familj – och i tredje hand kommer drömmen om att bli ekonomiskt oberoende. Något som framför allt män har som sparmotivation.

När det gäller sparande sett från ett generationsperspektiv visar det sig att unga generellt sett är bättre på att spara än vad den genomsnittlige svensken är. De som är unga i dag har också startat sitt sparande vid en yngre ålder än de som är bland de äldre åldersgrupperna. Enligt undersökningen har mer än 90 procent av personer som är under 25 år redan påbörjat ett eget sparande. En av förklaringarna till detta, förutom att de unga förmodligen har mer pengar att röra sig med vid samma ålder än vad de äldre hade, tros vara att drömmen om en egen bostad. Många börjar tidigt att spara till kontantinsatsen.

Trots att var femte person saknar ett sparande så är vi överlag ganska duktiga på att spara pengar. Enligt en undersökning genomförd av Folksam och Kantar Sifo har svenskarna i genomsnitt ett sparande på cirka 2 500 kronor i månaden. Men många är inte nöjda där, utan uppger att de både kan och vill spara mer än vad de gör i dag. Önskemålet för de flesta hade varit att spara ungefär 3 000 kronor mer varje månad. Det som man kan tänka sig att dra ner på är till stor del godsaker som godis, glass och snacks. I andra hand är det fika och restaurangluncher som prioriteras bort.

Kommentarer är avstängda.