ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Whiskeyfond lägger ned

19 juni 2018 Inga kommentarer

Whiskeyfond lägger ned WSKY ETF Börshandlade fonderWhiskeyfond lägger ned

I dagarna meddelades att världens första whiskeyfond lägger ned. Det är alltså den börshandlade fonden Spirited Funds/ETFMG Whisky and Spirits ETF (NYSEARCA: WSKY) som upphör med sin verksamhet.

Det betyder att WSKY med omedelbar verkan har ökat sin kassa som en direkt följd av kommande likvidation. Det betyder också att det inte kommer att skapas några nya fondandelar i denna ETF säger ETF Managers Group (ETFMG) i ett uttalande.

WSKY försöker reflektera resultatet av Spirited Funds/ETFMG Whiskey & Spirits Index, som består av företag som är whisky- och/eller spritdestillerier, bryggerier och vinodlare och närstående lyxvaruföretag som sysslar med försäljning av whisky eller produktion och försäljning av mixers för användning med premium spirit.

Handeln avslutades

”Handeln med WSKY kom att avslutas på NYSE Arca efter börsens stängning den 15 juni 2018. Avkastningen på likvidationen är planerad att skickas till aktieägarna senast den 20 juni 2018,” enligt uttalandet.

Mer än 80 ETFer har stängt under 2018

Denna börshandlade fond blir en av mer än 80 stycken ETFer som har kommunicerat att de har för avsikt att likvidera sig under 2018. Å andra sidan har mer än 100 nya börshandlade fonder lanserats under samma period.

WSKYs index ”omfattar företag som huvudsakligen är verksamma inom produktion, destillation, lagring eller åldrande av whisky och företag som härleder en del av deras intäkter från whisky och sprit”, enligt Spirited Funds. ”Indexet är utformat för att inkludera det mest likvida och investerbara universum av företag som är noterade på börser på utvecklade marknader och tillväxtmarknader.”

Indexet består av aktier i 25 olika företag.

WSKY har gett en avkastning på mer än 17 % under det senaste året. Denna ETF, som lanserades i slutet av 2016, var den första ETFen dedikerad till whiskymakare och närstående företag. Bland innehaven fanns aktier i företag som till exempel Diageo PLC, Pernod Ricard SA, Radico Khaitan Ltd och LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE.

Kommentarer är avstängda.