ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Vinsthemtagningar i tekniksektorn

2 juni 2017 Inga kommentarer

Vinsthemtagningar i tekniksektorn QQQVinsthemtagningar i tekniksektorn

Technology Select Sector SPDR (NYSEArca: XLK) är den största av alla de börshandlade fonder som investerar i tekniksektorn. Under 2017 har denna ETF uppvisat en kursuppgång på cirka 17 procent, mätt i dollar. Det är mer än dubbelt så mycket som den amerikanska börsens referensindex, S&P 500. Tekniksektorn utgör i dag den största sektorn i S&P 500 och har varit den mest framgångsrika sektorn på den amerikanska börsen i år. Vissa investerare är nu oroliga, och vi har sett vinsthemtagningar i tekniksektorn.

Utöver XLK finns det flera börshandlade fonder med samma tema, till exempel Fidelity MSCI Information Technology Index ETF (NYSEArca: FTEC) och Vanguard Information Technology ETF (NYSEArca: VGT). Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) är det största innehavet i alla dessa tre börshandlade fonderna.

Aktier som Googles moderbolag, Alfabet Inc. (NASDAQ: GOOG) och Facebook Inc. (NASDAQ: FB) fortsätter att stiga, vilket gör vissa investerare oroliga för att det är en bubbla. Under de senaste dagarna har vi sett en del utflöden från de börshandlade fonder som investerar i tekniksektorn. Vinsthemtagningar i tekniksektorn kan bero på många olika saker, och det behöver inte betyda att dessa aktier är för högt värderade.

Utflöden på en halv miljard dollar

XLK noterade utflöden på 527,4 MUSD i tisdags, en dryg halv miljard. Detta är det största utflöde som en enskild börshandlad fond har sett en enskild dag enligt FactSet. XLK hade den 31 januari 2017 tillgångar om 17,4 miljarder dollar.

Stora kassor

Teknikbolagen sitter fortfarande på stora kassor som kan användas för att skapa aktieägarvärde. Flera av dessa bolag har kommunicerat att de skall genomföra återköp av egna aktier samt dela ut kapital till sina aktieägare.

PowerShares QQQ (NasdaqGM: QQQ), som spårar det tekniktunga indexet Nasdaq-100, ligger nära rekordhöjder och har nyligen sett stora nettoinflöden av tillgångar. QQQs årliga inflöden är 2,44 miljarder dollar. QQQ utgör således ett undantag då detta är en börshandlad fond som investerar i tekniksektorn som ser inflöden av kapital. Det kan emellertid vara värt att notera att det saknas en perfekt korrelation mellan flöden och investerarens avsikt, kan till exempel stora inflöden indikera att investerare bygger korta positioner, eller att satsa på en nedgångstryckad utflöde kan vara en signal att marknadsaktörerna stänger sina positioner.

PowerShares NASDAQ Internet Portfolio (NasdaqGM: PNQI) också sett några blygsamma kapitalutflöden. Investerare sålde andelar för 5,2 miljoner dollar i PNQI under tisdagen. Denna ETF har allokerat nästan en fjärdedel av sin sammanlagda fondförmögenhet till Alphabet, Amazon.com Inc. (NASDAQ: AMZN) och Netflix Inc. (NASDAQ: NFLX).

PNQI ger exponering för tillväxtstilen i det allt viktigare internet-segmentet, särskilt det snabbt växande e-handels- eller online-konsumentdiskretionära segmentet.

PowerShares QQQ (NasdaqGM: QQQ),

Kommentarer är avstängda.