ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Vem betalar för OS?

13 februari 2018 Inga kommentarer

Vem betalar för OS?Vem betalar för OS?

Det kan inte förnekas att OS är en spektakulär sporthändelse som bevittnas av en mycket stor del av världens befolkning. Det anses vara en enorm ära för att ett land ska vara värd för OS, och vanligtvis sparas ingen kostnad, eftersom de flesta länder hoppas kunna vinna på evenemanget. Frågan är emellertid, vem betalar för OS?

Olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 kostade 13,1 miljarder dollar, nära kostnaden för OS i London och Paralympics, som hamnade på 14,6 miljarder dollar. Priset är ett fynd jämfört med Pekings 42 miljarder dollar vid OS 2008.

Skattebetalarna

Vem betalar då dessa höga kostnader? Skattebetalarna hos värdstaden kommer att få stå för en stor del av räkningen. För 2012-spelen i London fick skattebetalarna svara för kostnader på 4,4 miljarder dollar. Boston drog sig ur ansökan om de Olympiska Spelen 2024 budgivning när de största upptäckta lokalbefolkningen kunde hållas ansvariga för kostnader.

Internationella olympiska kommitténs del

Internationella olympiska kommittén (IOC) och alla närstående organisationer inom den olympiska rörelsen är privatfinansierade. IOC behåller bara 10 procent av sin finansiering och utbetalar de övriga 90 procenten till de olympiska spelen och stöder den globala olympiska rörelsen. Denna finansiering inkluderar pengar till nationella olympiska kommittéer och ekonomiskt stöd så att alla länder kan konkurrera.

Skulder och OS

Många städer kommer att hamna i skuld efter att de har var värd för OS. Många ekonomer ifrågasatte hur illa de olympiska spelen i 2016 skulle skada Rio, eftersom Brasilien stod inför den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet vid den tiden. Även med konjunkturnedgången godkände den brasilianska regeringen ett lån på 850 miljoner dollar till Rio för att bygga sin olympiska infrastruktur.

Politikerna brukar rättfärdigat de höga kostnaderna för spelen som en chans att öka landets övergripande vinster och stimulera landets ekonomi. Det är dock inte alltid fallet. Vid OS i Rio överskreds den ursprungliga budgeten på 2,8 miljarder dollar avsevärt. I detta fall hamnade kostnaden på 13,1 miljarder dollar vilket betyder att de hamnade 365 procent över budget.

De flesta av de arenor som byggdes till OS 2016 övergavs efter matcherna, och Brasiliens reala BNP sjönk kontinuerligt under år 2016. Att agera värd för OS är en stor sak för ett land, men det kan komma att ske på bekostnad av skattebetalarna. Många gånger spelar berömmelsen bara någon roll så länge atleterna och kamerorna är på plats.

Kommentarer är avstängda.