ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Författaren till Black Swan utfärdar kraftig varning om global skuldkris

15 november 2018 Inga kommentarer

Författaren till Black Swan utfärdar kraftig varning om global skuldkris TalebVärlden är mer känslig idag än den var 2007. Det är åsikten hos den tidigare derivathandlaren Nassim Taleb, vars bästsäljare, The Black Swan, handlar om hur människor känner sig för oväntade händelser, särskilt på finansmarknaderna. Han gjorde en hel del pengar efter att ha förutsagt den globala finanskrisen för mer än ett decennium sedan. Han utfärdar kraftig varning om global skuldkris.

I förra veckan sa Taleb att han har reservationer om dagens ekonomi att det lider av samma sjukdom som tidigare. Finanskrisen 2007 var en ”skuldkris”, och om något har problemet bara förvärrats. Faktum är att skulden ökar. I slutet av det första kvartalet 2018 ökadedet totala beloppet världen var skyldig till en rekordnivå om 247 biljoner dollar. Detta enligt Institute of International Finance (IIF). Det är en ökning med nästan 150 biljoner dollar de senaste 15 åren.

En stor del av den här skulden kan ha flyttat till olika platser sedan finanskrisen. Det har förskjutits från bostäder till regeringar och företags balansräkningar – men skulden finns fortfarande kvar. Studentlåneskulden i USA, till exempel, står på cirka 1,5 miljarder dollar idag, eller nästan 33 000 dollar per låntagare. Efter inteckningar är studentskulden nu den största låneformen i USA

Titta bara på den federala regeringens balansräkning. Bruttoskulden har mer än fördubblats från nivåerna före lågkonjunkturen, vilket innebär att Washington nu har skulder som överstiger hela den amerikanska ekonomins storlek.

Högre skuldnivåer utgör ett ekonomisk hot

President Donald Trump sa förra veckan att ”vi ska börja betala ned skulden”. Men alla tecken tycks säga något annat. Treasury Department uppskattar att det kommer att utge cirka 1,338 miljarder dollar i obligationer i år, mer än dubbelt så mycket som förra året. Och Office of Management and Budget (OMB) rapporterade nyligen att regeringen kommer att köra biljardunderskott under de närmaste fyra åren trots en svalnande ekonomi.

Visste du att regeringen snart kommer betala mer i ränta än vad den lägger på försvaret?

Den tredje största kostnaden

Räntekostnaderna förväntas bli den tredje största kategorin i federal budget år 2026, enligt Peter G. Peterson Foundations analys av kongressens budgetkontor (CBO) data. År 2046 kan dessa betalningar bli den näst största kategorin; och år 2048, den enskilt största kategorin. Enligt Taleb befiner sig den amerikanska regeringen nu i en ”skuldspiral”, vilket innebär att den måste låna för att återbetala sina fordringsägare. Och med ökningstakten fortsätter hela denna skuld att bli större och dyrare.

”Det är ett faktum att när din statsskuld kommer till denna nivå utgör den ett ekonomiskt hot mot samhället, sade den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton förra veckan i Washington DC” Och den typen av hot har i slutändan en medborgare säkerhet konsekvens för det. ”

Att spendera, är politiskt impopulär och kommer att kräva bipartisan stöd, enligt senatledarens majoritetsledare Mitch McConnell. ”Jag tycker att det är ganska säkert att säga att rätten ändras, vilket är den verkliga drivaren av skulden enligt någon objektiv standard, kan väl vara svårt om inte omöjligt att uppnå när du har en enhetlig regering”, berättade McConnell för Bloomberg förra månaden.

USA är inte ensam i sin budgetlust, förstås. Flera EU-medlemmar står inför stora budgetkrascher, med Belgien, Spanien och Italien som leder vägen. Förra månaden rapporterade Moody’s Investors Service att ”stigande obligatorisk utgifter och långsammare ekonomisk tillväxt har lämnat ett antal regeringar i euroområdet med mindre budgetflexibilitet än före finanskrisen för ett decennium sedan.”

Så hur kommer allt detta att sluta, och vad kan investerare göra?

Kan ”Barbell Strategy” piska din portfölj i form?

Vi vet alla vad som hände 2007 och 2008, efter att skuldnivåerna blev ohållbara. När det gäller Talebs nuvarande anslag investerar han i fastigheter, kortfristiga statsskulder och guld, ”just i fall”. Om du äger aktier, säger han, se till att du har någon form av skydd. Läsarna av hans böcker kan känna igen detta tillvägagångssätt som ”barbellstrategin”. Han beskrviver detta i sin bok i The Black Swan:

Om du vet att du är utsatt för förutsägelsesfel och om du accepterar att de flesta ”riskåtgärder” är bristfälliga … så är din strategi att vara så hyperkonservativ och hyperaggressiv som du kan vara istället för att vara milt aggressiv eller konservativ. Istället för att placera dina pengar i ”medelrisk” -investeringar … måste du lägga en del, säg 85 till 90 procent, i extremt säkra instrument, som statsskuldväxlar, en klass av instrument som du kan hitta på denna planet. De återstående 10 till 15 procenten lägger du i extremt spekulativa satsningar, så mycket som möjligt (till exempel alternativ), helst riskkapitalportföljer. På så sätt drabbas du inte av fel i riskhanteringen.

Jag delar Talebs okonventionella fördelningsstrategi med dig, inte för att jag fullt ut stöder det, utan bara för kännedom. Den omfattar att investera kontra spekulation, med guld och statsobligationer i ena änden, riskkapital och digitala valutor på andra sidan. Och även om jag tror att din portfölj ska lämna utrymme för aktier, både inhemska och tillväxtmarknader, finns det en fördel för Talebs idé att du ska vara både otroligt defensiv och oerhört aggressiv.

Kommentarer är avstängda.