ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Varför köper inte investerare aktier innan utdelningsdagen?

2 oktober 2017 Inga kommentarer

Varför köper inte investerare aktier innan utdelningsdagen?Varför köper inte investerare aktier innan utdelningsdagen?

Varför köper inte investerare aktier innan utdelningsdagen? För flera år sedan engagerade sig de skrupelfria mäklarna i en försäljningstaktik. Denna innebar att de köpte aktier till sina kunder strax före utdelningen betalades ut och såldes strax. Dessa mäklare skulle berätta för sina kunder att köpa aktier i en viss aktie som förmodligen skulle ge vinster från en kommande utdelning.

I teorin kan det tyckas som en bra investeringsstrategi, men det var inget annat än ett olagligt marknadsföringssystem. Om Företag A exempelvis handlas till en aktiekurs på 20 kronor per aktie och ska ge en utdelning på 1 krona per aktie. Om du skyndar dig att köpa en aktie före utdelningsdagen, skulle du få utdelningen på utdelningsbetalningsdagen och göra en snabb vinst på fem procent.

Tyvärr fungerar det inte

I själva verket skulle emellertid bolagets aktiekurs sänkas på utdelningsdagen med ungefär samma belopp som utdelning för att eliminera denna form av arbitrage. Så om du köpte aktien före utdelningsdatumet skulle du en kontantutdelning på en krona, men det skulle kompenseras av den samtidiga kursnedgången i aktiekursen. Att köpa en aktie innan utdelningen betalas ut och sälja när den har erhållits har absolut inget värde förutom en partiell avkastning av den kapital som investerats i aktien i första hand.

För att göra saken värre skapar utdelningar en skatteskuld, vilket innebär att du måste ta upp utdelningen som beskattningsbar inkomst på följande års resultatskatt. Att istället vänta med att att köpa aktien till efter utdelningsbetalningen kan vara en bättre strategi. Detta tillåter Dig att köpa aktien till ett lägre pris utan att behöva erlägga utdelningsskatt.

Kommentarer är avstängda.