ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Hävstångs ETF:er, Headline

Varför börshandlade fonder med hävstång inte är en långsiktig satsning

24 september 2017 Inga kommentarer

Varför börshandlade fonder med hävstång inte är en långsiktig satsning ETFVarför börshandlade fonder med hävstång inte är en långsiktig satsning

Många professionella börshandlare, analytiker och förvaltare älskar att hata börshandlade fonder med hävstång (hävstångs-ETFer). Skälen är enkla och kommer att beskrivas nedan. Det finns emellertid något annat du borde veta om börshandlade fonder med hävstång – om du verkligen studerar och förstår marknader, kan de göra generera massor av pengar på korta perioder.

Förvaltningskostnaden

Det första negativa med en börshandlade fonder med hävstång är förvaltningskostnaden. De mest populära hävstångs-ETFer kommer att ha en förvaltningskostnad på 0,95 %, vilket är betydligt högre än den genomsnittliga förvaltningskostnaden på 0,46 % för alla ETF. Denna höga förvaltningskostnad kommer att äta upp vinsterna och hjälpa till att förvärra dina förluster

Hävstången

Ett högkostnadsförhållande är åtminstone transparent. Vad många investerare inte känner igen är att hävstångs-ETFer balanseras dagligen. Eftersom hävstångseffekten måste återställas dagligen är volatiliteten din största fiende. Det här låter förmodligen konstigt för vissa handlare. I de flesta fall är volatiliteten en börshandlares vän. Men det är inte fallet med börshandlade fonder med hävstång. Faktum är att volatiliteten kommer att arbeta mot dig.

Om exempelvis en börshandlad fond med hävstång rör sig tio procent varannan dag i 60 dagar, så kommer du sannolikt att förlora mer än 50 procent av Ditt kapital. Om du gör några studierkommer du att upptäcka att köpa BULL och BEAR ETFs som spårar samma index  fungerar dåligt över samma tidsram. Detta kan vara mycket frustrerande eftersom de flesta inte förstår varför det händer och anser det vara orättvist.

Men om du tittar närmare ser du att indexet som dessa börshandlade fonder följer har varit volatilt. Intervallbundeneht är sämsta möjliga scenario för en börshandlad fond med hävstång. Den dagliga ombalanseringen måste ske för att öka eller minska exponeringen och behålla fondens mål. När en fond minskar sin indexexponering, ökar den fondens kassa, men genom att låsa in förluster leder det också till en mindre tillgångsbas. Därför krävs större avkastning för att få Din position tillbaka på break-even.

För att öka eller minska exponeringen måste en fond också använda derivat som indexfutures, aktieswappar och indexoptioner. Det här är inte vad du skulle kalla de säkraste instrumenten på grund av motpartsrisker och likviditetsrisker.

Investeraroerfarenhet

Om du är en ovan investerare, gå inte någonstans nära hävstångs-ETFer. Det kan vara svårt att låta bli på grund av den höga potentiella avkastningen. Om du är oerfaren, så är du mycket mindre benägen att veta vad du ska leta efter när du gör Din analys. Slutresultatet kommer nästan alltid att leda till oväntade och förödande förluster. En del av anledningen till detta kommer att vara att Du fortsätter att äga Din hävstångs-ETF för länge. Du väntar och hoppas på att saker skall vända till Din fördel. Hela tiden eroderas ditt kapital långsamt men säkert bort. Det rekommenderas starkt att du undviker detta scenario. Om du vill handla en ETF, börja med en börshandlad fond från Vanguard eller XACT. Dessa har ofta extremt låga förvaltningskostnader. Då behöver du inte oroa dig för att din kapital minskar utan någon anledning.

Långfristig investeringsrisk

Fram till denna punkt är det uppenbart att hävstångs-ETFer inte passar för långsiktiga investeringar. Även om du gjorde din forskning och valde rätt börshandlad produkt som spårar en bransch, råvara eller valuta så kommer trenden så småningom att förändras. När den trenden förändras, kommer förlusterna att öka snabbare än vinsterna ackumuleras. På en psykologisk nivå är detta ännu värre än att köpa och direkt förlora eftersom du hade ackumulerat rikedom, räknat på det för framtiden och låt det glida bort.

Den enklaste orsaken till att hävstångs-ETFer inte lämpar sig för långsiktiga investeringar, att allt är cykliskt och ingenting varar för evigt. Om du investerar för lång sikt, kommer du att vara mycket positionerad genom att leta efter en ETF med låg förvaltningskostnad. Om du vill ha hög potential över lång tid, titta sedan på tillväxtaktier. Naturligtvis, allokera inte allt ditt kapital till tillväxtaktier – du måste vara diversifierad – men en viss fördelning till högpotentialtillväxtaktier skulle vara en bra idé. Om du väljer rätt, kan du se vinster som överstiger det för en hävstångs-ETF, vilket säger mycket.

Fördelar med börshandlade fonder med hävstång

Finns det någon anledning att investera i eller handla med hävstångs-ETFer? Ja. Den första anledningen att överväga börshandlade fonder med hävstång är att blanka. Traditionell blankning har sina fördelar, men när du väljer en inverterad ETF, ocks känd som en omvänd ETF använder du endast pengar. Därför, även en förlust är möjlig, blir det en kassaförlust. Med andra ord behöver du inte oroa dig för att du förlorar din bil eller ditt hus genom belåning.

Men det är inte den största anledningen att överväga hävstångs-ETFer. Den största orsaken är hög potential. Det kan ta längre tid än förväntat, men oavsett vad du gör kommer det hårda arbetet nästan alltid att löna sig. Samma sak kan sägas för alla typer av investeringar eller aktiehandel. Om du lägger ned tid och studerar marknaderna kan du tjäna mycket pengar på kort tid genom att handla med börshandlade fonder med hävstång.

Volatiliteten är den största fiende

Kommer Du ihåg att volatiliteten är den största fienden för den som handlar med hävstångs-ETFer? Vad händer om du studerade och förstod marknaderna så bra att du hade absolut övertygelse om den närmaste framtiden för en bransch, råvara, valuta etc.?

Om så var fallet skulle du kunna köpa en hävstångs-ETF och snart se exceptionella vinster. Om du var 100 % säker på riktningen av vad den underliggande tillgången som denna ETF spårade. Om Du dessutom visste att det skulle komma att hända inom några dagar, så kan du lägga till din position vilket skulle leda till en ännu större vinst.

Det bästa sättet att tjäna pengar med hävstångs-ETFer är emellertid att trendhandeln. V-formade återvinningar är extremt sällsynta. När så är fallet, när du ser en hävstångs-ETF eller omvänd ETF som ständigt rör sig i en riktning kommer denna trend sannolikt att fortsätta. Det indikerar ökad efterfrågan på den börshandlade fonden.

Vissa investerare kommer att hoppa vid detta begrepp, vilket är bra. Jag ser på det här sättet. Om jag håller fast vid traditionella investeringar kan jag nästan alltid se en avkastning, även det tar lång tid. Med hävstångs-ETFer fungerar det bara om jag 95 % säker på mina positioner men då kommer jag att se en mycket högre avkastning på kortare tid. Detta är inte komplicerat, men det rekommenderas absolut inte för den genomsnittliga investeraren.

Slutsats

Om du är en småsparare och/eller en långsiktig investerare, undvik hävstångs-ETFer. De kommer att äta Ditt kapital på mer sätt än ett, inklusive avgifter, ombalansering och sammanställningsförluster. Om du är villig att investera hela dagen i att förstå marknaderna, kan Du hanterade hävstångs-ETFer. Dessa kan erbjuda en möjlighet till att skapa en snabb möjlighet till att bygga upp en förmögenhet, men till stor risk. Handel med starka trender för att minimera volatiliteten och maximera vinsterna.

Kommentarer är avstängda.