ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Var vaksam med den vikt som Apple har hos de börshandlade fonderna

21 september 2017 Inga kommentarer

Var vaksam med den vikt som Apple har hos de börshandlade fondernaVar vaksam med den vikt som Apple har hos de börshandlade fonderna

De senaste åren har aktiekursen i teknikjätten Apple formligen rusat. Detta har också bidragit till att öka värdet för både Nasdaq, S&P 500 och Dow Jones kraftigt. Med tanke på sin otroliga storlek utgör Apple också en stor del av många teknikrelaterade börshandlade fonder. Det kan vara värt att tänka på den vikt som Apple har hos de börshandlade fonderna. Vad händer den dagen då Apples aktiekurs faller?

Apple har nått rekordhöjder efter iPhoneförsäljningem

Apple Inc. har rusat till nya höjder på sin iPhone-försäljning och dess stödjande företag, och framstegen verkar inte sakta ner. Följaktligen bör ETF-investerare hålla i åtanke deras exponering för techjätten när de går genom potentiella ETF investeringsalternativ.
På grund av marknadsvärderingskoefficienten som finns i många populära indexbaserade ETF-enheter, har AAPL en betydande vikt i de flesta teknikrelaterade ETFerna. Till exempel är AAPL den största enskilda komponenten i många ETFer och står för 15,3% av Technology Select Sector SPDR (NYSEArca: XLK), 18,0% av iShares US Technology ETF (NYSEArca: IYW) och 13,9 % av Vanguard Information Technology ETF (NYSEArca: VGT). PowerShares QQQ (NasdaqGM: QQQ), som spårar det tekniska tunga Nasdaq-100, har en allokering om 12,1% mot AAPL.

Men med tanke på teknikens uppsving och QQQ finns det växande oro över den högt tunga naturen, särskilt AAPLs vikt, i några av dessa traditionella beta-index eller marknadsvärdesviktade fonderna. Dessutom uppfattar vissa analytiker att benchmarkindexens betydande övervikt gör dem sårbara om de tekniska aktierna skulle falla.

Alternativt kan investerare titta på jämviktsindexeringsmetoden,

Alternativt kan investerare titta på jämviktsindexeringsmetoden, vilket hjälper till att understryka mer undervärderade aktier eftersom marknadsviktade metoder vanligtvis överviktar större komponenter som har överträffat. Däremot behöver jämviktsmetoden återbalansera regelbundet, sälja de senaste vinnarna och köpa de som förlorat för att behålla sin likaviktning.

Exempelvis skulle likviktekvivalenterna, såsom Direxion NASDAQ-100 Equal Weighted Index Shares (NYSEArca: QQQE) och First Trust NASDAQ-100 Equal Weighted Index Fund (NasdaqGM: QQEW) har endast en 1,0% exponeringmot varje aktie i Nasdaq 100.

Följaktligen kommer QQQE och QQEW att ha en större mid-cap-exponering jämfört med QQQ. Den bredare diversifieringen kan bidra till att minska koncentrationsrisken, men potentiella investerare bör vara medvetna om att de två börshandlade fonderna på grund av likviktsmetoden skulle innefatta något lägre exponering mot tech-segmentet och luta mer mot hälso- och konsumentföretagen.

Kommentarer är avstängda.