ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Placera dina pengar i vanliga fonder eller ETF:er?

8 februari 2019 Inga kommentarer

Placera dina pengar i vanliga fonder eller ETF:er?Ett av de viktigaste och svåraste besluten nya investerare måste ta är om investeringar ska göras i aktiefonder eller individuella aktier. Att investera i aktiefonder innebär att du köper andelar av en aktieportfölj som kontrolleras av en professionell fondförvaltare. Ett annat alternativ är att investera i ETF:er istället. Det har flera fördelar, både om man jämför med fonder och aktier.

En aktie innebär att du köper en del av ett bolag och därmed blir delägare i det. När du köper en aktie stiger och sjunker dess värde i takt med företagets resultat. Det finns olika typer av aktier och man kan få stabila utdelningar genom preferensaktier eller investera i stamaktier. Vanliga fonder och ETF:er består istället av flera aktier i flera olika bolag som är samlade i tydligt definierade marknader. Båda alternativen fokuserar för det mesta investeringarna i en särskild sektor, som till exempel aktier, obligationer eller fastigheter. Att investera i en fond eller ETF innebär att du investerar i hela marknaden istället för att plocka ut en vinnare och förlorare. Både ETF:er och traditionella fonder kan ge utdelning eller låta utdelningarna återinvesteras direkt. Fördelen med båda placeringarna är att investeringen diversifieras och låter dig köpa flera olika aktier vid ett och samma tillfälle.

Investera i EFT

ETF är en förkortning för Exchange Trade Fund och översätts till börshandlade fonder. Det är i regel olika former av bankutgivna indexfonder med garanterad handel som även kan köpas och säljas över börsen. Trots att EFT:erna är fonder köps och säljs de som en vanlig aktie i realtid. Eftersom de är noterade på börsen går det att handla med dem flera gånger dagligen och investerare kan köpa eller sälja för mindre belopp. Vanliga fonder handlas enbart en gång per dag och ibland ännu mer sällan. EFT:erna följer en underliggande tillgångs utveckling, som till exempel en råvara, ett index eller en valuta. Vid handel med EFT betalar man courtage, precis som vi aktiehandel. Alla EFT:er har inte hävstång, men de som är mest populära som till exempel Xact Bull och Bear har det. Hävstång i en fond betyder att fondens värdeutveckling förstärks, både när det kommer till nedgångar och uppgångar.

Investera i vanliga fonder

Vanliga fonder handlar man inte själv på börsen, utan du sätter in pengar hos en fondförvaltare som köper tillgångar för fondens medel. Det är fondens värde vid en viss tidpunkt som bestämmer köp- eller säljkursen. Att köpa eller sälja en traditionell fond tar därför en eller flera dagar. En vanlig fond kan försöka slå index och vara aktivt förvaltad, eller följa index och vara passivt förvaltad. Fondernas pris kan variera kraftigt, men i regel är det dyrare att investera i fonder än i ETF:er. Istället för att själv investera i fonder förlitar man sig även att fondförvaltaren investerar rätt, men det är bra att själv hålla sig uppdaterad om olika fonders utveckling. Finanso skriver om olika fonder som är värda att investera i under året.

För erfarna investerare, inte månadssparare

En av de största fördelarna med EFT är att de normalt är billigare att investera i än vanliga fonder. Med EFT finns det dessutom tillgång till många olika billiga indexfonder. Nackdelarna med EFT är att du måste betala courtage för varje transaktion och du måste även bevaka att affärer inte görs till en dålig kurs. För långsiktiga månadssparare i aktiefonder är EFT ett  alternativ. Nordnet erbjuder till exempel månadssparande i XACT Högutdelande med flera börshandlade fonder.

Kommentarer är avstängda.