ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Bankfusion driver upp värdet på bankfond

14 februari 2019 En kommentar

Bankfusion driver upp värdet på bankfondDe regionala bankerna och sektorspecifika ETFerna skakade av sig den bredare marknadens svaghet efter att BB & T (NYSE: BBT) gjort en uppgörelse om att köpa SunTrust Banks Inc. (NYSE: STI). Kombinerat kommer bankerna för att bilda den sjätte största detaljistbanken i USA. Denna bankfusion driver upp värdet på bankfond som till exempel IAT och KRE.

BB & T och SunTrust genomför en fusion som motsvarar den största amerikanska bankfusionen sedan finanskrisen, med ett sammanlagt företagsvärde på 66 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal. Den nyfusionerade banken kommer att ha cirka 442 miljarder dollar i tillgångar.

Gynnar börshandlade fonder

Denna affär har gynnat de börshandlade fonder som inriktar sig på regionalbanker i USA. Detta är främst iShares U.S. Regional Banks ETF (NYSEArca: IAT) som steg med 0.7% och SPDR S&P Regional Banking ETF (NYSEArca: KRE).

BBT-aktierna ökade med 2,1% och STI-aktier ökade med 8,3% vid tillkännagivandet. En bankfond som IAT har en 7,0% position i BBT och 5,0% i STI. KRE en annan bankfond, har allokerat 1,7% av sitt kapital till STI.

Affären är den första affären som görs av stora amerikanska banker i en hård lagstiftande miljö efter finanskrisen, vilket innehöll banker som satt ut ur den senaste tiden av fusioner och förvärv. Stora sammanslagningar av bankerna upphörde helt efter finanskrisen när ett antal regeringsfusioner skapade ett antal megabanker för att stabilisera finansmarknaderna. Vidare måste bankerna rensa sina balansräkningar och ökad lagstiftningskontroll under Obama-administrationen lade till ytterligare hinder för bankförstärkningar. Under Trump-administrationen mjukades dock några av de strängare reglerna upp och hjälpte bankerna tillbaka till bordet.

Regleringsmiljön är mycket lättare

”Regleringsmiljön är mycket lättare för någonting av denna storlek att hända”, säger Brian Klock, analytiker med KBW, och tillade att den enklare lagstiftningsmiljön skulle kunna leda till fler stora bankfusioner framöver. Av denna anledning kan en bankfond som satsar på regionala banker vara ett bra innehav i en aktieportfölj.

Samgåendet ses också som ett sätt för mindre regionala långivare att konkurrera med stora nationella banker som JPMorgan Chase & Co och Bank of America Corp. De större nationella amerikanska bankerna lockar till sig en större publik, särskilt en större andel av yngre konsumentkonton till sina digitala erbjudanden.

För att bättre hålla sig till sina större konkurrenter har regionala banker satsat kraftigt på teknik, och BB & T och SunTrust sa att den sammanslagna banken också kommer att lägga mer på digital redovisning.

”Det är ett utomordentligt attraktivt finansiellt förslag som ger den skala som krävs för att konkurrera och vinna i den snabbt växande världen av finansiella tjänster”, säger VD Kelly King i ett uttalat uttalande.

Kommentarer är avstängda.