ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Värdedrivare för Whiskeyfond

26 april 2017 Inga kommentarer

Värdedrivare för Whiskeyfond WSKYVärdedrivare för Whiskeyfond

Kina är världens näst största ekonomi, efter USA. Det betyder att Kina är en drivande kraft bakom många investeringsteman, inklusive konsumtionsrelaterade sådana som förlitar sig på Kinas växande medelklass. Det betyder att Kina är en värdedrivare för Whiskeyfond, till exempel den börshandlade fonden som heter Spirited Funds/ETFMG Whiskey and Spirits ETF (NYSEARCA: WSKY).

WSKY lanserades så sent som i oktober 2016, kan vara ett sätt för placerare att dra fördel av Kinas ökande törst för premiumwhisky och sprit. WSKY försöker reflektera resultatet av Spirited Funds/ETFMG Whiskey & Spirits Index, som består av företag som är whisky- och/eller spritdestillerier, bryggerier eller bedriver en närstående men säljer eller producerar whisky eller produkter som används tillsammans med premiumsprit.

Brittiska Diageo plc driver 28 destillerier, är världens största sprittillverkare och en betydande aktör på ölmarknaden. Bland bolagets varumärken finns Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys och Guinness. Diageo har ögonen öppna för Kinas ökade intresse för whisky eftersom denna spritsort svarar för 40 procent av bolagets omsättning i Kina, att jämföra med endast 25 procent globalt.

WSKY äger aktier i 23 olika företag och Diageo är det största innehavet i denna ETF, som står för en fjärdedel av fondens vikt. Denna börshandlade fond allokerar nästan 87 procent av sitt kapital till destillerier medan resten är investerat i bryggerier, läskedrycker och klädtillverkare. WSKY är en global ETF med företag från 13 länder representerade i fonden. Storbritannien och Frankrike svarar för 54,5 % av denna ETFs geografiska vikt.

Universum av tillämpliga företag är uppdelat i så kallade Core and Non-Core innehav där Core-komponenter innefattar de företag som driver whiskydestillerier och är främst verksamma inom produktion av whisky eller sprit, medan Non-Core innehav är företag som inte kategoriseras som Core företag, men är inblandade i lyxvaror och försäljning av sprit eller produkter som används tillsammans med spritkonsumtion, till exempel läskedrycker. Om det underliggande indexets sammanlagda vikt för Core-företag faller under 85 %, adderas komponenter från Non-Core innehav utifrån marknadsvärdet.

Kommentarer är avstängda.