ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Vad investerare fruktar mest

18 februari 2018 Inga kommentarer

Vad investerare fruktar mest Merrill Lynch Bank of americaVad investerare fruktar mest

Varje månad sedan mitten av 2016 publicerar ett team hos BAML Bank of America Merrill Lynchs globala fondförvaltarundersökning. Rapporten som skapas utifrån denna undersökning ger en mängd information om professionella investerares tankeställning. Den berättar till exempel vad de tycker om handeln i ”heta aktier”, hur mycket pengar de håller i reserv. Den berättar också om deras känslor för olika sektorer och om deras syn på olika marknader har ändrats. Den berättar framförallt vad investerare fruktar mest.

Den mest intressanta frågan som BAML undersökningen besvarar är emellertid, vad fondförvaltare tycker att de största ”svansriskerna” är. Detta är saker som stannar på natten, som hotar att smyga sig på globala kapitalmarknader och sväva över dem som en okontrollerbar spiral. Dessa brukar också kallas för svarta svanar eller Black Swans.

I dagsläget är rangordningen perfekt

I nuläget gör rangordningen alltid perfekt mening. Den här månaden var det bästa svaret ”inflation och obligationskrach”, följt av ”FED/ECB s politiska misstag”, ”marknadsstruktur” och ”geopolitiska spänningar”. Med allas ögon på KPI och centralbankernas svar på det, hur kan vi inte vara i alla fall litet rädda.

Men se tillbaka genom de senaste månadens svar, och det är fascinerande hur snabbt fokus har flyttat från en grupp av risker till en annan. En kraftig devalvering av den kinesiska valutan ger vika för ångest över QE. Då är det amerikansk politik, euroområdet, obligationsmarknaden, kinesiska skulder, protektionism, Brexit, Nordkorea.

Några av de svarta svanarna inträffar faktiskt. Storbritannien röstade för ett utträde ur EU, USA röstade på Trump. Ingen av dessa saker har emellertid, i alla fall inte ännu, orsakat ett varaktigt marknadstumult. För det mesta ångesten snart en risk som faller ur minnet och från tidningarna rubriker, för att snart ersättas av en annan.

Tittar vi på denna skildring av investeringsidentifieringen kommer Warren Buffett att vara girig när andra är rädda. Människor är alltid rädda för något (givetvis mer så nu än normalt: Investopedia Anxiety Index är på högsta nivå sedan början av 2016). Ändå, nästa gång en rubrik skapar rädsla, kom ihåg hur snabbt tidigare panikfall gick. Kanske kan du bli lite girig.

Kommentarer är avstängda.