ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

En sak som utdelningsinvesterare bör oroa sig för

17 augusti 2017 Inga kommentarer

En sak som utdelningsinvesterare bör oroa sig för ETF Börshandlade fonderEn sak som utdelningsinvesterare bör oroa sig för

Kommer Vanguard High Dividend Yield ETF (NYSEMKT:VYM) och dess motsvarande börshandlade fonder att fungera så som så många investerare räknar med att det fungerar? vi tittar på en sak som utdelningsinvesterare bör oroa sig för.

Inkomstinvesterare gillar att äga utdelningsaktier av olika skäl. Inte bara ger de värdefull inkomst för att förbättra kassaflödet, men de har ofta också defensiva egenskaper som kan hjälpa dem att ge dem en bättre utvecklingpå marknaderna. En fördel med en börshandlad fond som Vanguard High Dividend Yield ETF (NYSEMKT: VYM) har är att den samlar ihop hundratals utdelningsaktier i ett enda investeringsverktyg. Men innan du räknar för mycket på Vanguards utdelnings ETF som ger skydd mot ett kursfall i nästa björnmarknad är det viktigt att förstå att det fortfarande finns gott om börsrisk även i en utdelningsinriktad investering.

Skulle utdelningsaktier verkligen skydda dig från en börskrasch?

Tidigare har vissa sektorer på aktiemarknaden tenderat att utvecklas bättre än andra på marknaderna. I synnerhet är konjunkturbestånden som är särskilt känsliga för konjunkturernas. Det är vanligt att uppgångar och nedgångar tpiskar ganska skarpt när ekonomin växlar från expansion till avmattning. I industrier där utgifterna är mer diskreta kan en minskning av förmågan att skaffa varor och tjänster leda till dramatiska nedgångar försäljningen. Det sätter nästan alltid spår i aktiekurserna.

Däremot tenderar vissa sektorer av ekonomin att klara sig bättre även i nedgångar. För nödvändigheter som konsumentprodukter och utilities, har konsumenterna begränsad möjlighet att ändra sina vanor även när tiderna blir svåra. Det bidrar i sin tur till att de företag som tillhandahåller dessa varor och tjänster blir stabila och fluktuationerna i försäljning och resultat tenderar att vara mildare. Resultatet är ofta mindre av en störning av aktiekurserna inom dessa sektorer.

Intressant är det just dessa sektorer som ofta levererar mer än genomsnittliga utdelningar och aktierna uppträder därför ofta i utdelnings ETFer som Vanguard High Dividend Yield. Direktavkastningen hos Utility sektorn tenderar att vara bland de högsta på marknaden eftersom regleringar begränsar deras tillväxtpotential. Detta tvingar investerare att kräva högre inkomstnivåer i utbyte.

Konsumentsektorn är också ofta mogna företag som har mindre tillväxtpotential än start ups i andra branscher, och de tenderar därför att återinvestera kassaflödet mindre ofta i sin verksamhet och oftare returnera det till aktieägarna genom utdelning.

Vad vi såg under Finanskrisen 2008

Det är emellertid viktigt att inte överskatta den inverkan som utdelningar kan ha. Tänk på vad som hände under den senaste björnmarknaden under 2008. Den övergripande aktiemarknaden rasade, med ett fall på 37 procent för S&P 500 det året. Finanskrisen tog sin vägtull på aktier i allmänhet, men det hade en särskilt stor inverkan på banksektorn. Före krisen var bankbestånden typiskt solida utdelningsaktier som hade över genomsnittliga direktavkastning, och så skulle de ha varit naturliga kandidater för många utdelnings ETFer att äga.

På grund av detta gav utdelnings-ETFer inte mycket skydd från 2008 års björnmarknad. Vanguard High Dividend Yield ETF föll med 32 procent 2008 och trots att det var bättre än den övergripande marknaden, innebar det fortfarande en enorm absolut nedgång som chockade många av dem som hade förväntat sig mer isolering från nedåtgående aktiemarknadsrörelser.

Varför nästa björnmarknad kan vara liknande

Naturligtvis var 2008 ett speciellt fall, för som börserna föll var det minst sagt oroligt världen över. Ändå finns det skäl att tro att nästa björnmarknad skulle kunna utgöra en utmaning för utdelnings-ETFer. Värderingar på aktier i defensiva industrier är ovanligt höga, vilket betyder att det finns mindre säkerhetsmarginaler i dessa aktiekurser. Historiskt sett har utdelningsaktier tenderat att underprestera under börsuppgångar, men det har inte varit fallet de senaste åren. Om någonting har investerat investerare valt att köpa utdelningsaktier. Detta beror till stor del på att alternativet, att köpa obligationer för att generera inkomster inte har varit tillgängliga på grund av låga räntor.

Eftersom utdelningsaktierna har gjort ovanligt bra från sig under tjurmarknaden, kan de falla kraftigare än vanligt på nästa björnmarknad. Det betyder inte Vanguard High Dividend Yield är en dålig investering eller att utdelningsinvesterare borde undvika att köpa börshandlade fonder med fokus på utdelningar. Men om du vill vara försiktig med aktiemarknadsrisk är det en sak att tänka på att du inte kan räkna med någon aktie – inte ens en utdelningsaktie – för att ge fullständigt skydd mot negativa händelser på finansmarknaderna.

Kommentarer är avstängda.