ETFSverige
Hem » Featured, Headline

UBS lanserar en HBTQ ETF

14 maj 2018 Inga kommentarer

UBS lanserar en HBTQ ETFUBS lanserar en HBTQ ETF

Den schweiziska banken UBS lanserar en HBTQ ETF, det är en börshandlad fond som skall investera i företag som främjar jämställdhet för homosexuella, bisexuella och transgender anställda på arbetsplatsen. InsightShares LGBT Employment Equality ETF är den första börshandlade fonden som UBS lanserat i USA. Denna ETF kommer att börja handlas under kortnamnet PRID.

Zürichbaserade UBS kommer emellertid inte att vara förvaltare åt denna ETF. Det ansvaret ligger hos Exchange Traded Concepts, ett företag som specialiserat sig på att föra nya fonder till marknaden. UBS kommer istället att tillhandahålla indexet för denna börshandlade fond – och sitt varumärke InsightShares.

Vi är indexleverantör, vi är varumärkesleverantören, för vi vill vara ledande inom socialt medvetna ETFer säger UBS. Det är ett marknadssegment där vi tror att det finns en möjlighet om du kan utforma strategier för mervärde.

UBS första satsning på den amerikanska marknaden

Även om detta är UBS första satsning på börshandlade fonder i USA så har bankens certifikat mer än 7 miljarder dollar under förvaltning i USA. UBS varumärke är något som den nya fonden kommer att behöva sticka ut i mängden socialt medvetna, värderingsbaserade, effektfokuserade och gröna ETFer har lanserats på marknaden under de senaste 12 månaderna.

PRID kommer att spåra ett index baserat på en jämställdhetsrätt för mänskliga rättigheter. Företagen i referensindexet måste ha ett marknadsvärde på minst 1 miljard dollar och positivt rörelseresultat under de senaste 12 månaderna. En del av fondens intäkter kommer också att doneras till en HBT-relaterad välgörenhet varje år.

Det är självklart inte billigt att göra det rätta. PRID kommer att ha en förvaltningsavgift på 65 USD för varje investerade 1 000 USD. Men det är mindre än de 75 dollar som debiteras för ALPS Workplace Equality Portfolio, EQLT, som också fokuserar på HBTQ-rättigheter. Den schweiziska banken planerar andra fonder under Insight-temat som kommer att fokusera på ”global hållbarhet” och ”militära veteraner” och kommer också att utfärdas av Exchange Traded Concepts.

Kommentarer är avstängda.