ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Trump har varit bra för ETF-industrin

15 november 2017 Inga kommentarer

Trump har varit bra för ETF-industrin börshandlade fonderTrump har varit bra för ETF-industrin

Det har nu gått ett år sedan Donald Trump segrade i det amerikanska presidentvalet. Hans seger ledde till en rusning på aktiemarknaden, som i sin tur har lett till ett ökat investeringsbehov. Därigenom har behovet av börshandlade fonder ökat, så på sitt sätt har Trump varit bra för ETF-industrin.

Ända sedan den omtvistade presidentvalssegern hoppade tillgångar för förvaltningsfonder och ETFer. Enligt CNBC har den förvaltade volymen ökat med 16 procent, eller med 2,9 miljarder dollar och uppgår nu till 21,1 miljarder dollar.

Den stigande efterfrågan på fondinvesteringar har hänförts till det starka resultatet för amerikanska aktier. Samtidigt har Dow Jones Industrial Average ökat med 29 % under de senaste 12 månaderna medan S&P 500 är 21,6% högre, och båda dessa börsindex slår på nya rekord.

Allokerar kapital till börshandlade fonder

Som svar på det pågående rallyt har hugande investerare pumpat in miljarder med dollar till fonder av alla de slag. Större delen av dessa kapitalströmmar har emellertid sökt sig till passiva investeringar, såsom börshandlade fonder. Medan de traditionella aktiefonderna fortfarande har lejonparten av tillgångarna i den passiva investeringsindustrin, ökar tillgångarna i passiva indexbaserade ETFer snabbt.

Sedan den 30 september 2016 attraherade passiva fonder 686 miljarder dollar jämfört med endast 5,2 miljarder dollar för nettoaktiva fonder.

Med tanke på de totala tillgångsvinsterna för inflöden i både ETFer och traditionella fonder har aktiebaserade strategier utvecklats bäst. Dessa ser 2 biljoner dollar i inflöden som har stärkt de totala tillgångarna med 21,6%, följt av blandade tillgångar med 19,6% vinst i tillgångar. Däremot såg obligationsfonderna tillgångarna stiga med 11% till 4,2 biljoner dollar.

Över 2000 amerikanska börsnoterade produkter

Det finns nu 2 073 amerikanska börsnoterade produkter, som inkluderar både certifikat och ETFer, på marknaden, med nära 3,3 biljoner dollar i förvaltade tillgångar. Hittills i år har 222 nya fonder lanserats, medan 125 har stängts och den totala industrin har dragit in 391,2 miljarder dollar i nettoinflödet från år till år. Endast i oktober upplevde amerikanska börsnoterade ETFer nettoinflöden om 52,9 miljarder dollar.

Kommentarer är avstängda.