ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Tilrays nedgradering drar ned cannabissektorn

13 mars 2019 Inga kommentarer

Tilrays nedgradering drar ned cannabissektorn ETFMedan ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJ) fortfarande är en av årets mest framgångsrika börshandlade fonder, handlas ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJ) något lägre efter att en analytiker från Jefferies har nedgraderat aktier i Tilray Inc. (NASDAQ: TLRY). Tilrays nedgradering drar ned hela cannabissektorn.

Från och med torsdagen den 7 mars är Tilray MJ: s femte största innehav med en vikt på 6,50%, enligt emittentuppgifter.

”Vi uppskattar att den är välplacerad i medicinsk men framtida värde här kommer att drivas av IP för vilken det finns liten synlighet på kort sikt”, skriver Jefferies analytiker Owen Bennett i en analys. ”Dess aktiestruktur ökar även risken för ökad volatilitet.”

Detta år har MJ stigit på baksidan av en rad fördelaktiga grundläggande faktorer. I USA får MJ en uppvärdering från spekulationer att fler stater kommer att legalisera marijuana för antingen rekreations- eller medicinskt bruk och att kongressen och Vita huset skulle kunna mildra deras ställning om att läkemedlet är olagligt på federal nivå. Kalifornien, Colorado, Nevada och Washington är staterna med blomstrande juridiska cannabisindustrier.

Mer om Tilray

Tilray’s ”andel av Kanadas medicinska marknad är inte i topp 4, och den senaste tidens konsumentåterkoppling är inte inspirerande, medan bolagets tillvägagångssätt på den nyskapande marknaden för rekreation” inte framstår som väl genomtänkt”, säger Bennett, Jefferies analytiker.

ETFMG Alternative Harvest ETF inkluderar en kraftig position mot kanadensiska företag, tillsammans med en mindre position i amerikanska företag. Kanada, som nyligen legaliserat marijuana för rekreationsändamål, har flera dedikerade cannabis-ETFer som handlas där.

Som har några andra MJ-komponenter, har Tilray tecknat avtal med företag i andra branscher för att utöka sin räckvidd till mer vanliga arenor. Så tecknade till exempel Budweisers moderbolag i december 2018 ett avtal med Tilray om att investera 50 miljoner dollar för att undersöka drycker som infunderas med THC, den psykoaktiva ingrediensen i cannabis och CBD, en icke-psykoaktiv ingrediens.

I januari tecknade företaget ett separat avtal om intäktsdelning med ägaren av varumärkena Fredericks Hollywood, Frye, Jones New York och Herve Leger bland annat att distribuera cannabisbaserade produkter över hela världen.”

Investerare har tecknat nya andelar till ett värde om 267,15 miljoner dollar till MJ i år.

Kommentarer är avstängda.