ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Tillväxt att vänta för börshandlad fond med fokus på robotar

26 november 2017 Inga kommentarer

Tillväxt att vänta för börshandlad fond med fokus på robotar ROBO ETFTillväxt att vänta för börshandlad fond med fokus på robotar

Robotar och artificiell intelligens får en allt större betydelse för vår vardag. Den pågående tillväxten och framstegen inom detta segment gör att det kan vara värt att titta närmare på en börshandlad fond med fokus på robotar.

ETF Trends utgivare Tom Lydon talade med Bill Studebaker, president och CIO i RoboGlobal, vid 2017 Morningstar ETF Conference i Chicago 6-8 september för att prata om det växande intresset för robotics, robotar och artificiell intelligens.

Den första börshandlade fonden med robotfokus

ROBO Global Robotics & Automation Index ETF (NASDAQ: ROBO) är den första börshandlade fonden som investerar exklusivt i företag som arbetar med robotar. Det förvaltade kapitalet uppgår till 1,3 miljarder dollar, och mer än en miljard av detta kapital är inflöden under 2017.

Studebaer säger att de för fyra år sedan identifierade något som saknades i marknaden. Sett i dag så går det inte att vara mer övertygande, det finns en obestridlig inflexionspunkt. Prestandakapaciteten, kostnadskurvan tillåter verkligen en explosionsrobotapplikation som för bara år sedan var slags uppfattad som science fiction

Tom Lydon talar med Bill Studebaker

Den förbättrade tekniken har översatts till en fenomenal tillväxtmöjlighet i ett relativt nytt segment av marknaden. Studebaker anser att det just nu sker ett intressant skifte i dessa företags affärsmodeller. Han pekar på att under det senaste kvartalet har inte mindre än 80 procent av dessa företag rapporterat högre än vad analytikerna har prognostiserat. Det ökade intresset för robotar och automatisering har manifesterats i företagens affärsmodeller. Detta syns även i det underliggande indexet för ROBO ETF.

Fältet robotik och artificiell intelligens är en omfattande industri som berör många aspekter av livet, vilket också innebär att det finns många områden för vidare tillväxt.

Hemautomatiseringen kommer att fortsätta att öka

De flesta av oss har i dag någon form av automatisering i våra hem. Titta på de framsteg vi har sett i Alexa och smarta A.I. enheter. Du kan kontrollera Din dammsugare, hemlarm och tvättmaskiner för att bara nämna några saker.

Varje del av vårt samhälle har blivit automatiserad, men i olika takt. Så det är ganska svårt att förutse vad som kommer att ske i framtiden och nör, men med undantag för industriell tillverkning, är vi verkligen i början av penetrationssträckan, så det finns en stor sannolikhet at robottillväxten kommer att pågå i åratal om inte årtionden framåt.

Robotics ETF ger exponering mot globala företag som bedriver verksamhet inom robotteknik eller automationsrelaterade industrier. Det underliggande indexet börjar med en global databas på 1000 företag. Det klassificerar komponenter baserade på ett proprietärt klassificeringssystem med 13 delsektorer, letar efter en minsta tröskel för procentandel av robotteknik och automatiseringsintäkter, och väljer de som är bäst placerade som marknads- och tillväxtledare.

ROBO har i dag allokerat cirka 60 procent av sitt kapital mot robotar som arbetar utan mänsklig handledare. En stor del av dessa företag är så kallade tillväxtföretag medan de övriga 40 procenten har investerats i mer etablerade företag som uppfyller kriterierna för robotinvesteringar.

Robotics ETFs portfölj kan också ge exponering för företag med hållbara tillväxtmöjligheter, eftersom det underliggande ROBO Global Robotics & Automation Index har uppvisat attraktiv försäljningstillväxt, EBITDA-tillväxt och vinst per aktie.

Kommentarer är avstängda.