ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Sydafrikas börs stiger på starkare valuta

14 april 2019 Inga kommentarer

Sydafrikas börs stiger på starkare valuta ETFEZA, den sydafrikanska landsspecifika ETFen steg på onsdagen. Detta efter att den sydafrikanska randvalutan stärktes under 14.00-nivån för första gången på sex veckor. Detta samtidigt som den svagare amerikanska dollarn bromsade investerarnas efterfrågan på att utvecklade marknader. Bland de mest framgångsrika ETFerna var iShares MSCI Sydafrika ETF (NYSEArca: EZA). Effekten är att Sydafrikas börs stiger på starkare valuta.

Samtidigt steg den sydafrikanska randen 1,3% till ZAR13,91 mot dollarn.

Den amerikanska dollarn har fallit

Den amerikanska dollarn har fallit på svaga ekonomiska data, en annan runda globala handelsspänningar mellan USA och Europa. Fallet har stärkts av den Internationella valutafondens sänkta globala tillväxtutsikter.

U.S. dollar Index, som spårar USD-rörelser mot en korg av utvecklade valutor på marknaden, svängde runt 96,94 efter att ha tangerat 97,67 höga i början av mars i år.

”Carry trade för månaden har varit mycket aktiv. Det finns många utlänningar som köper obligationer i Sydafrika och det hjälper randen att överträffa andra valutor för dagen, säger Treasury One chefshandlare Wichard Cilliers.

Ändå varnade Cilliers att randens styrka kan vara kortlivad, eftersom den nuvarande ökningen kan hänföras till externa faktorer.

Kommentarer från ratingföretag

Maudi Lentsoane, trader på Lehumo Investments, hävdade att kommentarer från ratingföretag S & P och Moody’s var bra och Sydafrikas börs stiger. Moody s förra månaden stod klok på Sydafrikas rating, vilket lämnade den framväxande ekonomin på investeringsklass med en stabil utsikter.

”En starkare rand betyder lägre inflation, vilket innebär mer pengar för sydafrikaner eftersom räntorna inte kommer att vara höga, vilket är positivt för återförsäljare och finanssektorn, sade Lentsoane till Reuters.

Kommentarer är avstängda.