ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Sydafrika ställs inför utmaningar under 2018

7 januari 2018 Inga kommentarer

Sydafrika ställs inför utmaningar under 2018 EZA ETF Börshandlade fonder iSharesSydafrika ställs inför utmaningar under 2018

iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA) avslutade 2017 i snabbt takt. Den största av de börshandlade fonder som har fokus på Sydafrika steg med över åtta procent årets sista vecka vilket summerade den årliga uppgången till över 30 procent. Även med den senaste tidens hausse för sydafrikanska aktier tror många analytiker att Sydafrika ställs inför utmaningar under 2018. Sydafrika är en av Afrikas största ekonomier.

Den politiska osäkerheten kommer att kvarstå i Sydafrika efter valet av Cyril Ramaphosa som ledare för afrikanska nationella kongressen, säger kreditratingföretaget Fitch Ratings. Närheten till resultatet och de sannolika utmaningarna för att komma överens om och genomföra förändringar i befintliga ekonomiska och skattemässiga inställningar, tyder på att det kan komma att bli en politisk förlamning om det inte kan lösas snabbt, innan denna veckas nationella konferens.

Investerare optimistiska till pro-reformkandidaten

Förra veckan ökade EZA- och sydafrikanska marknaderna som investerare var optimistiska att pro-reformkandidaten Cyril Ramaphosa säkrade segern i den styrande ANC: s ledningsröstning.

Den sydafrikanska vicepresidenten Cyril Ramaphosa valdes till ledamot av afrikanska nationalkongressen i sträng omröstning och försökte bekämpa olycklig korruption i en skandalplagad parti och att återuppliva ekonomin.

Sydafrika är en stor producent av guld och är som en av de två främsta producenterna av palladium och platina i världen. Sydafrikanska gruvföretag har njutit av förbättrade marginaler på grund av en ökning av priserna på råvaror som järnmalm och platina medan randvalutan fallit mot dollarn.

Politiska utmaningar förblir betydelsefulla

Men politisk osäkerhet och politiska utmaningar förblir betydelsefulla”, säger Fitch. Fördelningen av partiordförandeskapet och det nationella ordförandeskapet kan öka ineffektiviteten i beslutsfattandet om det finns en period av”sambo”. ANC:s sex främsta ledande positioner är jämnt fördelade mellan de som ligger i linje med Ramaphosa och de som troddes vara närmare Zuma. Den nationella verkställande kommittén kommer sannolikt också att delas.

EZA, som har nästan 450 miljoner dollar i förvaltat kapital, följer MSCI South Africa 25/50 Index och äger aktier i drygt 50 företag.

Den ekonomiska och finanspolitiska osäkerheten kan därför förbli hög om Sydafrika ställs inför utmaningar under 2018. Den sydafrikanska ekonomin spås växa med 1,8 procent under 2018 och med 2,0 procent under 2010. Detta är betydligt högre än den tillväxt som landet presterat de senaste två åren, men fortfarande lägre än ”BB” ratingkategori medianen.

Kommentarer är avstängda.