ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Svensk aktie med i Marijuanafond

18 januari 2018 Inga kommentarer

ETF Börshandlad Fond Svensk aktie med i Marijuanafond MJX Swedish MatchSvensk aktie med i Marijuanafond

Att investera i marijuana är numera ett etablerat investeringstema. Under slutet av 2017 kom den första börsnoterade fonden för marijuana att listas på New York Stock Exchange. MJX är emellertid en ETF med ett förflutet, det är inte frågan om en helt ny börshandlad fond. Istället är MJX en börshandlad fond som tidigare hette uppgraderade ETF Managers Group Tierra XP Latin America Real Estate ETF (NYSEArca: LARE). Som kuriosa kan nämnas att finns en svensk aktie med i Marijuanafond.

Den 26 december 2017 omvandlade ETF Managers Group Tierra XP Latin America Real Estate ETF, och den bytte namn till till ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJX). Det är en börshandlad fond med en relativt hög förvaltningskostnad, 0,75 procent. Denna ETF har emellertid en bra riskspridning med tanke på den unga sektorn den investerar i.

Som av en händelse debuterade MJX bara dagar innan dess att lagstiftningen i Kalifornien ändrades. Vid årsskiftet öppnade denna delstat öppnade butiker för laglig försäljning av rekreationsmarijuana. Rekreationsmarijuanaanvändning var laglig i USAs största stat under 2017, men öppnandet av detaljhandeln med anknytning till laglig fraktförsäljning var förbjuden till början av 2018.

Speglar utvecklingen av Prime Alternative Harvest Index

Alternative Harvest ETF kommer att försöka återspegla resultatet av Prime Alternative Harvest Index, som består av globala företag som deltar i laglig odling av cannabis. Denna ETF investerar också i företag som bedriver laglig produktion, marknadsföring eller distribution av cannabisprodukter för medicinska eller icke-medicinska ändamål. De bolagen som den börshandlade fonden köper kan också vara engagerade i laglig skapande, marknadsföring eller distribution av receptbelagda läkemedel som använder cannabinoider som aktiv ingrediens; handla tobak eller producera tobaksvaror, såsom cigaretter, cigarrer eller elektroniska cigaretter; producera cigarett- och cigarrkomponenter, såsom cigarettpapper och filter; och engagerad i skapande, produktion och distribution av gödselmedel, växtföda, bekämpningsmedel eller odlingsutrustning som används vid odling av cannabis eller tobak. Det finns en svensk aktie med i Marijuanafond, nämligen Swedish Match.

Aktier i bolag med inriktning på marijuana har varit ett investeringstema under en period av 2017, men det har inte fått den uppmärksamhet det förtjänat. Orsaken har helt enkelt varit att det saknats fungerande investeringsverktyg. Det finns det emellertid nu, genom lanseringen av ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJX). Tidpunkten passar bra då många marknadsbedömare tror att cannabisaktier kommer att få sitt genombrott under 2018 när flera stater till exempel Kalifornien, legaliserar användningen av cannabis.

Internationell exponering

MJX landsvikt inkluderar Kanada 41%, USA 34%, Storbritannien 9%, Hong Kong 3%, Italien 3%, Danmark 3%, Japan 3% och Sverige 3%. Sektorvikterna inkluderar bland annat hälso- och sjukvård 50%, konsumentsektorn 31%, material 9% och industriella 3%.

MJX har tidigare handlat som en amerikansk fastighets ETF men sedan den har förändrats till cannabisfokus den senaste veckan har volymen stigit kraftigt. MJX befinner sig fortfarande under radarn men många förväntar sig att den snabbt skall öka i popularitet 2018 då marknadsaktörer letar efter ett bekvämt sätt att spela på marijuanatrenden.

Kommentarer är avstängda.