ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Är detta det största hotet mot marijuanaaktier?

13 mars 2018 En kommentar

Är detta det största hotet mot marijuanaaktier?Är detta det största hotet mot marijuanaaktier?

Är det gäller tillgångar under förvaltning är ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJ) en framgång. Tidigare var MJ strukturerad som en börsnoterad fond med fokus på Latinamerikas fastighetsmarknad, men blev den första amerikanska noterade marijuana ETFen i december 2017. På endast ett kvartal har denna börshandlade fond attraherat kapitalflöden på mer än 400 MUSD, vilket visar att det finns en stor aptit för detta koncept. I denna artikel tittar vi på det största hotet mot marijuanaaktier. Det finns några faktorer som håller tillbaka marijuanaaktierna vare sig de handlas som enskilda aktier eller som börshandlade fonder.

Även om MJ har varit en stor succé och det finns en stor efterfrågan även i Kanada på denna typ av ETFer så har det inte dykt upp några konkurrerande ETFer på den amerikanska marknaden.

Måste förvaras i USA

Den amerikanska lagstiftningen säger att ETF med hemvist i USA måste ha sina tillgångar i förvar hos en amerikansk custodian, i allmänhet en amerikansk bank. Förvaret måste hanteras i USA, så det går inte att placera dem offshore, eller hos en bank i Kanada, även om denna skulle vara helägd av en amerikansk bank. Därför är de största cannabis-ETFerna i Kanada dem som förvaltas av Horizons.

I januari rapporterades att amerikanska Bancorp, MJs förvaringsbank, granskar sin relation med fonden.

Minst tre andra emittenter som övervägde att starta ETFer med fokus på marijuanaaktier fick problem när de försökte finna en custodian. ETFMG kringgick dessa startproblem genom att konvertera en befintlig fond.

Potentiella investerare bör vara medvetna om att medan MJs underliggande index kan omfatta företag som är juridiskt engagerade i aktiviteter relaterade till cannabis så ingår inte de bolag som direkt odlar, producerar eller distribuerar marijuana eller produkter som härrör från marijuana, om inte sådana aktiviteter blir lagliga enligt USA federala och statliga lagar. Är detta det största hotet mot marijuanaaktier?

Marijuana är olagligt på federal nivå, men lagligt i många enskilda stater

Eftersom marijuana fortfarande är federalt olagligt och Cole Memorandum avbröts av justitiedepartementet, är amerikanska banker extremt ovilliga att göra affärer med något cannabisföretag, även om det inte rör plantan.

Om Alternative Harvest inte kan ersätta banken och hitta ett annat förvaringsinstitut, skulle det troligen bli tvungen att stänga fonden och likvider de innehav som den redan har köpt.

Likviditet är ett annat problem som marijuana ETFer ställs inför. I USA är många cannabis inte noterade på större börser, som till exempel Nasdaq eller New York Stock Exchange. De flesta cannabisbestånden i USA handlas på OTC Marketplace. Det finns en handfull bioteknikaktier som handlas på NASDAQ-börsen (NDAQ) som har en cannabis-komponent.

New York Stock Exchange (NYA) är också tveksam till att lista cannabisaktier, men några har lyckats klämma sig in i dörren. Flertalet rena marijuanaaktier handlas dock OTC.

Kommentarer är avstängda.