ETFSverige
Hem » Featured, Headline

De fem största aktieägarna i JP Morgan är fonder

10 februari 2018 Inga kommentarer

De fem största aktieägarna i JP Morgan är fonder ETF ETFer Börshandlade fonderDe fem största aktieägarna i JP Morgan är fonder

JP Morgan, eller JPMorgan Chase & Company som bolaget heter formellt, är en av världens ledande finansiella företag. JP Morgan erbjuder sina kunder tjänster som kapitalförvaltning, investment bankning, försäkringar, banktjänster och krediter för att bara nämna en del. I oktober 2017 hade detta företag ett marknadsvärde om 340 miljarder dollar, vilket gjorde JP Morgan till ett av världens största företag. JP Morgans aktie ingår i S&P 500. De fem största aktieägarna i JP Morgan är fonder vilket vi tittar mer på nedan.

Att JP Morgan ingår i S&P 500 gör att dess aktie ingår i många börshandlade fonder, speciellt i de ETFer som spårar S&P 500, men också i många andra. De fem största aktieägarna i JP Morgan är fonder, mer korrekt större finansiella institutioner. Två av de största privatpersonerna är CEO James Dimon och COO Matthew Zames. Deras ägande utgör emellertid ett betydligt mindre procentuellt ägande än de finansiella institutionernas.

Vanguard

The Vanguard Group, Inc är med sina 7,1 procent av de utestående aktierna den största aktieägaren i JP Morgan. Vanguard är en av världens största kapitalförvaltningsföretag. Vanguard har i dag hundratals börshandlade fonder och indexfonder som äger aktier i JP Morgan. Den totala förvaltningen ligger på mer än 4 000 miljarder dollar, fördelat på mer än 20 miljoner kunder. The Vanguard Total Stock Market Index Fund är den största enskilda ägaren i gruppen, och denna fond hade cirka 2,4 procent av kapitalet i JP Morgan.

State Street

State Street Corporation äger cirka 4,74 procent av de utestående aktierna i JP Morgan, och är därmed den näst största aktieägaren i bolaget. State Street erbjuder finansiella tjänster, och har mer än 2 500 miljarder dollar under förvaltning. Bland de tjänster som State Street erbjuder finns kapitalförvaltning, trading, analys och relaterade tjänster. State Street tillhandahåller både aktiefonder och ETFer. De mest kända av State Streets börshandlade fonder är den serie som heter SPDR ETF.

FMR

FMR LLC, eller Fidelity Management and Research, som företaget heter, äger 2,6 procent av aktierna i JP Morgan. Fidelity är därmed den tredje största ägaren i JP Morgan. . State Street erbjuder finansiella tjänster som mäkleri, exekvering och kapitalförvaltning, inklusive fondförvaltning. Den av Fidelitys fonder som är största äger i JP Morgan är Fidelity Spartan 500 Index Fund som äger 0,59 procent av aktierna i JP Morgan.

Capital World Investors

Capital World Investors är ett kapitalförvaltningsföretag som erbjuder ett brett utbud av produkter, till exempel fonder och pensionskonton. Den populära American Funds serien ingår i deras utbud. Med ett totalt ägande om 2,37 procent är Capital World Investors den fjärde största aktieägaren i JP Morgan.

T. Rowe Price Associates

T. Rowe Price Associates är ett finansiellt företag som erbjuder kapitalförvaltningstjänster, till exempel aktiefonder, börshandlade fonder och pensionskonton. Bolaget har 947 miljarder dollar under förvaltning. Bolaget äger 2,17 procent av de utestående aktierna i JP Morgan, varav 0,38 procent genom T. Rowe Price Value Fund.

Största individuella aktieägare

James Dimon, styrelseordförande och VD sedan 2005 äger cirka 6,8 miljoner aktier i JP Morgan. Det gör honom till den näst största individuella aktieägaren i bolaget. Utöver detta äger han så kallade restricted shares och optioner som tillsammans ökar hans ägande till 11 miljoner aktier.

Den största privata aktieägaren är James Crown, VD för den privata investmentfirman Henry Crown and Company. Han sitter i styrelsen för JP Morgan och har ett ägande om 12,6 miljoner aktier i bolaget.

Kommentarer är avstängda.