ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Spararna flockas till börshandlade fonder

20 februari 2018 Inga kommentarer

Spararna flockas till börshandlade fonder Nordnet ETFSpararna flockas till börshandlade fonder

Spararna flockas till börshandlade fonder

Börshandlade fonder kallas även ETF

ETF är en engelsk förkortning för Exchange Traded Fund och betyder ”börshandlad fond” på svenska. Börshandlade fonder är fonder som är väldigt likt vanliga indexfonder men till skillnad från de flesta vanliga fonder som du kan köpa och sälja en gång per dag så kan du handla börshandlade fonder när du vill under börsens öppettider. Man kan alltså förenklat säga att det är som en blandning mellan en aktie (handlas på börsen) och en indexfond (låga avgifter).

Med en börshandlad fond kan du få en bra riskspridning till en låg kostnad. Utbudet av börshandlade fonder är stort och de flesta följer index för till exempel olika länder, råvaror eller räntor. Det finns också börshandlade fonder med hävstång och med omvänd avkastning för den som tror på fallande priser.

Intresset har ökat de senaste åren

På senare tid har jag märkt ett ökat intresse för börshandlade fonder bland de svenska privatspararna på Nordnet. En anledning till det stora intresset tror jag är de låga avgifterna och att intresset för indexfonder har växt de senaste åren.

Fördelar och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med börshandlade fonder. Här har jag samlat några av dem:

Fördelar:

Genom att investera i en börshandlad fond så får du automatiskt en bra riskspridning genom att fonderna generellt sett följer ett index. En börshandlad fond har vanligtvis också låga förvaltningsavgifter jämfört med motsvarande vanliga fonder. Tack vare den låga kostnaden och riskspridningen är de gynnsamma för långsiktigt sparande. Med hjälp av börshandlade fonder kan man skapa olika investeringsstrategier som är lite mer avancerade, men som kan vara intressant för den mer erfarne spararen.

Nackdelar:

Jag är i grunden väldigt positiv till börshandlade fonder men det finns vissa nackdelar som är värda att lyfta. Det finns de med hävstång och handlar du i sådana gäller det att vara medveten om att risken i din investering ökar. En annan nackdel har länge varit att man har varit tvungen att betala courtage. Idag finns det dock alternativ hos Nordnet som erbjuder courtagefri handel i börshandlade fonder genom månadsspar. Dessutom har Nordnet nyligen lanserat investeringsroboten Robosave, där du svarar på 12 frågor om hur du ser på ditt sparande och vilken risk du kan tänka dig att ta. Därefter får du ett förslag baserat på dina mål och din sparhorisont. Om du godkänner portföljen så köper Robosave sedan de börshandlade fonder som föreslås och varje månad tittar den över din portfölj för att göra eventuella ändringar så att den matchar din profil.

Ett exempel på en portfölj i Robosave

Kommentarer är avstängda.