ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Står Snapchat inför en börsnotering?

24 november 2016 En kommentar

Står Snapchat inför en börsnotering?Står Snapchat inför en börsnotering?

Snap Inc, det bolag som äger meddelandeappen Snapchat förbereder en börsnotering. Bolaget har nyligen inlämnat dokument till den amerikanska finansinspektionen SEC, dokument som visar att Snap förbereder en börsnotering.

Enligt nyhetsbyrån Reuters som valt att citera en anonym källa valde det Kalifornienbaserade företaget att lämna in sina emissionshandlingar till SEC redan innan det amerikanska presidentvalet. Snap skall ha lämnat in sina handlingar i enlighet med Jumpstart Our Businesses, också känt som JOBS Act. Denna lag har utformats för företag som har mindre än en miljard dollar i omsättning.

Nu skall vi emellertid ha i åtanke att en SEC arkivering inte garanterar en börsintroduktion. Väljer Snap att gå vidare med en IPO så kan värdet på företaget komma att hamna på mellan 20 och 25 miljarder dollar, vilket skulle göra Snap till den åttonde största börsintroduktionen sedan 2012. Alibaba Group Holdings Inc. (BABA), som 2014 gjorde sin debut på aktiemarknaden med en värdering på 169 miljarder dollar är den största börsintroduktionen.

Snap, inte bara Snapchat

Även om Snap främst är känt för sin meddelandeplattform Snapchat så har bolaget nyligen diversifierat sig genom att lansera hårdvara, i detta fall en form av glasögon som kallas för Spectacles. Dessa glasögon gör det möjligt för användarna att spela in korta videosnuttar genom att styra gångjärn bredvid linserna. Filmerna är ett tillägg till företagets betydande antal funktioner på sin plattform, såsom geofilters och linser. Snap rullade nyligen ut en begränsad upplaga av produkten.

I en intervju i augusti sade Snap Incs Bryan Kim att plattformen kan liknas vid ett kameraföretag, och att bolaget uppmuntrar kreativitet vilket är varför det finns så pass många olika kreativa verktyg, filter och linser på plattformen.

Snap beräknas nå en kvarts miljard, 250 MUSD i intäkter under 2016, men räknar med att fyrdubbla dessa till en miljard dollar under 2017. Större delen av intäkterna kommer i form av annonsintäkter på plattformen. När Facebook i samband med sin rapport meddelade att företaget nått en topp i sina annonsintäkter var det många analytiker som drog slutsatsen att Snap kan komma att ta annonsörer från Facebook. En stor del av Snapchats användare är yngre än de som använder sig av Facebook, vilket är en förklaring till att många underhållningsföretag och modemärken valt att använda sig av Snaps meddelandeplattform för att nå ut till sin målgrupp.

Kommentarer är avstängda.