ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Vad är skillnaden mellan Bitcoin och Ripple?

13 maj 2018 Inga kommentarer

Vad är skillnaden mellan Bitcoin och Ripple?Vad är skillnaden mellan Bitcoin och Ripple?

Medan bitcoin förblir den tydliga ledaren bland kryptovalutorna, fortsätter Ripple att växa med ökad anpassningsförmåga och varierande tillämpningar. I skrivande stund rankas Ripple tredje på listan över de bästa virtuella valutorna genom marknadsstorlek, bakom Bitcoin och Ethereum. Denna artikel förklarar skillnaden mellan bitcoin och Ripple.

Bitcoin opererar på en offentlig blockchain-huvudbok som stöder en digital valuta som används för betalning för varor och tjänster. Bitcoin är främst känt för sin bitcoin kryptovaluta (BTC).

Ripple är en teknik som är främst känd för sitt digitala betalningsnätverk och protokoll. Även om Ripple har sin egen Cryptocurrency XRP, är det främst en betalningsuppgörelse, tillgångsbörs och betalningssystem som fungerar mer som SWIFT, en tjänst för internationella pengar och säkerhetsöverföringar som används av ett nätverk av banker och finansiella intermediärer.

Bitcoin Versus Ripple – Ett Exempel

För att förstå både med verkliga jämförelser, här är några analogier: Peter, bosatt i Amerika, besöker Walmart och betalar för sina inköp i amerikanska dollar. Han kan också använda sina amerikanska dollar för att köpa andra valutor för handel och investeringar, som GBP eller JPY, och sälja dem senare med en vinst/förlust.

Bitcoin är en likvärdig digital valuta – ett alternativ till amerikanska dollar i USA. Peter kan göra ett köp och betala för det i bitcoins, eller han kan köpa bitcoins för handel och investeringar och sälja av dem vid ett senare tillfälle för vinst/förlust, precis som att handla någon annan fiat-valuta som GBP eller JPY.

Ripple är ett betalnings- och avvecklingssystemet som också har en valuta, XRP. Om Peter i Amerika vill skicka 100 dollar till Paul i Italien kan han göra det genom att instruera sin amerikanska bank att genomföra transaktionen. Efter att ha tagit nödvändiga avgifter kommer Peters amerikanska bank att utfärda instruktioner med det nuvarande SWIFT-systemet som kommer att kreditera Pauls italienska bankkonto med motsvarande euro (eller USD). Denna process kan innebära höga avgifter i båda ändar och tar ett visst antal dagar för bearbetning.

Ripples betalningssystem använder XRP-symboler för överföring av tillgångar på Ripple-nätverket. Samma 100 dollar kan omedelbart konverteras av Peter till motsvarande XRP-tokens, som direkt kan överföras till Pauls konto över Ripple-nätverket.

Efter lämplig verifiering och autentisering av transaktionen med det decentraliserade Ripple-nätverket kommer Paul att få XRP-tokens. Han kommer att ha möjlighet att konvertera det till USD eller någon annan valuta enligt hans val, eller behålla det som XRP-tokens.
Medan Ripple fungerar lite mer komplicerat, förklarar ovanstående exempel dess grundläggande funktioner. Ripplesystemet får bättre resultat för lägre bearbetningstider och mindre transaktionsavgifter.

Tekniska skillnader

Bitcoin bygger på blockchain-konceptet, en offentlig huvudbok för verifierade transaktioner och registerföring. Miners verifierar transaktionerna och lägger dem till bitcoins blockchain. Miners bryter också nya bitcoins.

Istället för att använda blockchain-gruvkonceptet använder Ripple en unik distribuerad konsensusmekanism via ett nätverk av servrar för att validera transaktioner. Genom att genomföra en undersökning bestämmer servrarna eller noderna på nätverket med konsensus om transaktionens giltighet och äkthet. Detta möjliggör nästan omedelbara bekräftelser utan någon central myndighet, vilket hjälper till att hålla Ripple decentraliserad och ändå snabbare och pålitlig.

Medan bitcoin-transaktionsbekräftelser kan ta många minuter med höga transaktionskostnader, bekräftas Ripple-transaktioner inom några sekunder till mycket låga kostnader. Totalt kommer det att finnas 21 miljoner Bitcoins. Vad gäller Ripple har totalt 100 miljarder tokens redan brutits. Bitcoin använder arbetssystem och gruvor för att släppa nya BTC-tokens, medan alla XRP-tokens är brutna. Medan bitcoins släpps och läggs till nätverket när minare bryter dem, kontrollerar ett smart kontrakt utlösningen av nya XRP.

Totalt sparades 55 miljarder XRP-tokens på ett spärrat konto, och varje månad frisläpps högst 1 miljarder tokens som ska regleras av ett inbyggd smart kontrakt. Eventuell oanvänd del av XRP under en viss månad kommer att flyttas tillbaka till spärrkontot. Denna mekanism säkerställer att det inte finns någon möjlighet till missbruk på grund av överutbud av XRP-tokens. Det betyder att kommer att ta många år innan alla tokens kommer att finnas tillgängliga.

Medan bitcoin-nätverket anklagas för att vara energihungrigt på grund av sitt gruvsystem, förbrukar Ripplesystemet försumbar effekt på grund av sin gruvfria mekanism.

På samma sätt som bitcoin-transaktionsbehandlingar utlöser en avgift debiteras XRP-transaktioner. Varje gång en transaktion utförs på Ripple-nätverket dras en liten mängd XRP från användaren (enskild eller organisation). Primär användning för Ripple XRP är för att underlätta överföringen av andra tillgångar, även om ett begränsat antal företag också accepterar det för betalningar på samma sätt som de accepterar bitcoins.

Medan bitcoin i allt större utsträckning används av individer och organisationer som en virtuell valuta, används Ripples betalningssystem av bankerna. Ett konsortium av 61 japanska banker, samt globala banker som American Express, Santander och Fidor Bank, rapporteras att testa implementeringen av Ripples betalningssystem.

Summering

Bitcoin är ett offentligt system som inte ägs av någon enskild individ, myndighet eller regering. Rippel, även om det är decentraliserat, ägs och drivs av ett privat företag med samma namn. Trots att de båda har sina egna unika kryptovaluta-tokens, tillgodoser de två populära virtuella systemen olika användningsområden.

Kommentarer är avstängda.