ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

September kan krossa aktiemarknaden

19 september 2017 Inga kommentarer

September kan krossa aktiemarknadenSeptember kan krossa aktiemarknaden

Aktieinvesterarna drog en lättnadens suck när handeln på börsen avslutades nästan oförändrat i augusti. Trots varningar från en växande kör av experter så lyckades S&P 500 (SPX) att rapportera en liten kursuppgång om 0,05 procent. Lågpunkten för månaden, som uppnåddes under intradagshandeln den 21 augusti, var bara 2,1 % under juli stäningskurs. Emellertid kan investerare möta ett oförskämt uppvaknande i september, enligt historiska uppgifter som Barron har tagit fram. I klartext, september kan krossa aktiemarknaden.

Historiska trender är en sak, men oddsen för en betydande nedgång av aktiekurserna ökar när aktiemarknaden ställs inför potentiellt störande skattehändelser, inklusive slagsmål över skuldtaket och en eventuell federal regeringsstopp. Det kan hända i början av oktober, men möjligheten till en amerikansk defaut skakar redan den amerikanska marknaden för statsskuldsväxlar

Akta dig för börsen i september månad

Sedan 1962 har S & P 500 Index fallit i genomsnitt 0,69 % i september, skriver Jeff DeGraaf, chef för Renaissance Macro Research, i en analys till kunder som citerades av Barron. Faktum är att september är ”årets enda månad som har statistiskt signifikanta negativa avkastningar”, skrev han. Den genomsnittliga nedgången på 0,69 % i september är nästan 17 gånger den genomsnittliga procentuella nedgången i maj, dubbelt så mycket som den genomsnittliga nedgången i juni och sju gånger augustis genomsnittliga nedgång observerad över samma tidsram.

Oro för värderingarna

När aktiemarknaden stängdes den 1 september var det historiska p/e-talet på S & P 500 23,9 och det framåtblickande p/e-talet 18,9, enligt en analys av Birinyi Associates. Det framåtblickande p/e-talet är på högsta sedan 2004, och över dess långsiktiga genomsnitt sedan 1982, per diagram utarbetat av Yardeni Research Inc. Observera att Yardenis metodik ger en något lägre det framåtblickande p/e-talet på 17,6.

Tittar vi hela vägen tillbaka till 1871, leder Advisor Perspectives en genomsnittlig historisk p/e-talet på cirka 16,7 för marknaden. Det bör dock tas som en grov guide, eftersom sammanställning av konsekventa data hittills tillbaka i marknadshistoria presenterar olika metodologiska problem. Rådgivningsperspektivet minskar i alla fall användningen av framtida uppskattningar, eftersom de ofta bygger på önskatänkande, felaktiga antaganden och analytikerns bias.

Under tiden är före detta Federal Reserve-ordförande Alan Greenspan oroad över en övervärderad obligationsmarknad. När den bubblan sprängs, kommer aktiekurserna att falla också, varnar han.

Buffett stannar kvar på marknaden

Trots oro över höga värderingar på aktiemarknaderna, ser investerare som Warren Buffett aktier som ett mycket bättre alternativ än obligationer just nu. Han ser faktiskt ut att placera 80 miljarder dollar i kontanter på aktiemarknaden, om han kan hitta rätt möjligheter till rätt pris.

Kommentarer är avstängda.