ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Schweiziska aktier noterar ny toppnotering

31 januari 2018 Inga kommentarer

Schweiziska aktier noterar ny toppnotering ETF börshandlade fonderSchweiziska aktier noterar ny toppnotering

Börserna i Schweiz har börjat 2018 starkt, och en effekt av detta är att schweiziska aktier noterar ny toppnotering. Det betyder att även de börshandlade fonder, till exempel iShares MSCI Switzerland Capped ETF (NYSEArca: EWL), som ger investerarna exponering mot schweiziska aktier har gått starkt.

Under januari har vi sett hur EWL varit en av nästan 300 börshandlade fonder som har noterat rekordhöga nivåer. De schweiziska aktierna handlas till den högsta nivån på nästan tio år. Swiss Market Index (SMI) handlas nu äver 9 550, vilket är en tangering av dess all-time-high från juni 2007. SMI som är den schweiziska aktiemarknadens referensindex är tungt viktat mot defensiva aktier. Bland de aktier som ingår i detta index återfinns till exempel läkemedelsföretaget Novartis AG och livsmedelsföretaget Nestle. Detta gör indexet till en favorit hos den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley 2018.

Svårare tider för globala aktier

Att Morgan Stanley gillar SMI 2018 är inte svårt att förstå. Investmentbankens strateger förutser svårare tider för globala aktier, och har därför en övervikt mot schweiziska aktier

EWL omfattar 37 aktier, men tre av dessa står för större delen av fondförmögenheten. Nestle, Novartis AG och Roche AG svarar tillsammans för nästan 44 procent av denna ETFs kapital.

SMI steg med 14 procent under 2017, nästan dubbelt så mycket som Stoxx 66, vilket framförallt beror på stora kursökningar hos jus Nestle, Novartis AG och Roche AG. En svagare franc 2018 kommer att erbjuda ytterligare stöd till schweiziska aktier att överprestera hävdar Morgan Stanleys strateg Graham Secker i en analys som publicerades i slutet av 2017. Morgan Stanley framhöll ett bra resultatmoment och visade att den schweiziska produktionen befinner sig på den högsta nivpn på fyra år i förhållande till övriga Europa.

Utvecklades sämre än S & P Europe 350 Index

EWL steg med 23,4 procent under 2017, mätt i USD. Denna ETF utvecklades emellertid sämre än S&P Europe 350 Index under förra året. First Trust Switzerland AlphaDEX Fund (NYSEArca: FSZ) är en annan börshandlad fond som vid sidan av EWL gynnats av uppgången på den schweiziska aktiemarknaden. Även FSZ handlas nära sin all-time-high, mätt i dollar som är den valuta denna ETF handlas i.

Liksom de andra AlphaDEX ETFerna från First Trust består FSZ av aktier som rangordnas av olika tillväxt- och värdefaktorer inklusive p/e-tal pris, kassaflöde/pris och avkastning på tillgångar. Även om SMI inte lyckats lika bra som en del av sina europeiska index så är det en stabil aktör. Frankrikes CAC 40 Index och benchmarks på marknader som Italien och Spanien ligger långt under nivåerna de handlades till innan den så kallade Finanskrisen.

Kommentarer är avstängda.