ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Såhär fungerar låne-etf:er

28 oktober 2016 Inga kommentarer
Såhär fungerar låne-etf:er

Meeting on chart

Såhär fungerar låne-etf:er

Såhär fungerar låne-etf:er

Efter finanskrisen 2008 fick värdepapper baserade på bolån, lite förenklat (och slarvigt) kallade junk bonds, ett dåligt rykte på marknaden. Det var förstås inte så konstigt eftersom bostadsmarknaden kollapsade, och trots att värdepapper med bostäder som underliggande tillgång inte i sig behöver vara dåliga, drogs hela marknaden med i fallet. Många investerare som använde sig av just dessa stod ju de facto med ordentliga förluster.

Men det tog däremot inte många år för dessa räntebärande papper att göra comeback, och idag utgör de en stor del av obligationsmarknaden igen. En stor orsak är att de hittat tillbaka in i ett flertal börshandlade fonder (etf:er) som fokuserats mot just bostadspapper.

Vad är en ETF?
En ETF kallas också för en börshandlad fond (exchange traded fund). Det är en fond som lyder samma strikta regelverk som övriga fonder, och som oftast följer någon form av index. Till skillnad från vanliga fonder så handlas dock ETFer i princip som vanliga aktier och värdepapper på börsen. Deras pris förändras löpande under börsdagen och de har normalt en högre daglig likviditet och lägre avgifter än fondandelar, vilket gör dem attraktiva för enskilda investerare. Däremot tillkommer istället kostnader i form av courtage till mäklarna, precis som vid vanlig aktiehandel.

Innan du investerar i ETF
Innan du bestämmer dig för att investera i en ETF är det viktigt att förstå vad MBS (Mortgage-backed security) är. Det är en form av värdepapperiserade krediter som omfattar bostadsbolån, och de skapas när ett företag köper bolån på bulk, paketerar om dem och säljer dem vidare till investerare. Uppsidan för investeraren är möjligheten att ta del av kassaflödet som finns att hämta i dessa bostadslån.

Om du står inför ett beslut där du funderar på att köpa delar i en ETF så behöver du först ta reda på var någonstans de bolånerelaterade värdepapperna köpts ifrån, och vilket stöd och skyddsnät som finns bakom.

”Låne-Etf:er är ganska ovanligt i Sverige men finns det, så är det ganska säkra papper som inte svänger så mycket i värde, då de är helt relaterad till Bolån och det är en ganska trygg tillgång att äga.” /Pontus Holgersson, VD på Consector Bolån

Är det värt det?
Eftersom ETFer tenderar att backas av relativt säkra banker och institutioner idag så brukar kreditkvalitén i de underliggande lånen vara ganska hög. Som ETF-investerare kan du vara säker på att det är osannolikt att du kommer att ramla över lika riskfyllda subprimelån och inteckningar som la grunden för den stora förödelse som uppstod då bostadsbubblan kollapsade i USA.

Med EFT:ernas framväxt under senaste åren har det blivit lättare för vanliga investerare att handla med MBS, så se bara till att du förstår såväl risker som vinstmöjligheterna i denna investeringsform innan du handlar, och som vanligt är det du själv som är ansvarig för dina köp, försäljningar, vinster och förluster.

Kommentarer är avstängda.