ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Så blir du rik på aktiehandel

25 februari 2019 Inga kommentarer

Så blir du rik på aktiehandelMånga handlar med aktier nu för tiden, och det finns en anledning till det – det finns chans att tjäna stora pengar utan någon större ansträngning. Man kanske vill ha en större avkastning än vad man kan få av att bara ha pengarna liggande på ett bankkonto, en chans att få mer pengar är ju trots allt något de flesta vill ha. Så hur kan du bäst tjäna pengar på aktiehandel? Här kommer en del tips som kan hjälpa dig på traven.

Var medveten om riskerna

En del gillar att köpa och sälja snabbt, och detta kan fungera för vissa. Men man måste dock ha konstant koll på vad som händer, och det kan vara mycket riskfyllt att investera på detta sätt. Man kan minska riskerna rejält om man har mer tålamod och vet åtminstone lite om vad man ger sig in på. Därför ska du se till att du har en plan när du handlar med aktier. Detta kommer att göra att du har betydligt större chans att gå med vinst än med förlust under din aktiehandel.

Sprid riskerna

Studera hur olika företags utdelningshistorik ser ut. Tänk långsiktigt, det är såklart bra om aktierna ligger lågt i pris vid inköpstillfället, men utdelningen är mycket viktigare. Titta en del år tillbaka; hur många år har de höjt utdelningen? Hur klarade de finanskrisen 2008–2009? Sådana saker kan ge en tydligare bild av hur de kommer att klara sig i framtiden.

Lägg inte alla äggen i samma korg; även de mest stabila företag kommer inte att öka i all evighet. Fördela din investering i olika säkra företag. Även om en del av dina aktier skulle sjunka i värde har du inte förlorat allt, du kan fortfarande gå med vinst totalt sett.

Att känna till en del om företagen du investerar i hjälper också, särskilt om det är något du är intresserad av utöver viljan att tjäna pengar på dem. Då kommer du på ett naturligt sätt att ha mer koll på när det ser ut att gå bättre eller sämre för företaget.

Återinvestera utdelningen

Det kan vara lockande att ta ut vinsten så fort du kan få den i handen. Men ett effektivare sätt att öka sitt kapital är att återinvestera utdelningen i fler aktier. Detta ger den så kallade ränta-på-ränta-effekten som gör att du hela tiden ökar ditt kapital utan att göra fler faktiska investeringar. Som nämnts tidigare görs detta bäst med företag med stabil utdelning.

I detta fall behöver det inte heller vara helt negativt om kursen sjunker något, använd istället det tillfället till att köpa fler aktier med hjälp av din vinst.

Var smart när du deklarerar

Det är också bra att känna till hur aktier ska deklareras, eftersom det finns några olika sätt. Ska du ta utdelning eller löneuttag? Skattesatsen för noterade aktier ligger vid utdelning på 30%. Skatten är generellt sett lite mindre vid utdelning, men löneuttag för med sig fördelar som sjukförsäkring och pension. Att veta hur du ska deklarera kan spara dig pengar som kan återinvesteras. Du kan läsa mer om hur du deklarerar aktier här.

Kommentarer är avstängda.