ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Kan detta bli ett problem för cannabisaktierna?

3 april 2018 En kommentar

Kan detta bli ett problem för cannabisaktierna? ETFMG, Alternative Harvest, ETF, börshandlade fonder, cannabis, MJ,Kan detta bli ett problem för cannabisaktierna?

ETFMG Alternative Harvest ETF (NYSEArca: MJ) är en av de hetaste historierna när det gäller börshandlade fonder kan komma att få problem. Trots att investerarna nästan slåss om att få sätta in sitt kapital i MJ finns det flera potentiella moln på himlen, Kan detta bli ett problem för cannabisaktierna?

MJ lanserades under kortnamnet MJX, och endast ett par dagar innan öppnade butiker för laglig försäljning av rekreationsmarijuana. Användningen av rekreationsmarijuana var laglig i denna delstat under större delen av 2017 men detaljhandelsförsäljning med anknytning till laglig fraktförsäljning var förbjuden fram till början av 2018. Tidigare var MJ strukturerad som en fastighets-ETF i Latinamerika och dess byte till cannabisaktier kan komma att bli ett problem för denna börshandlade fond. Det är framförallt förvaringen hos denna ETFs custodian, värdepappersförvar som kan ställa till det.

Bancorp kan komma att säga upp avtalet

”Det är ett stort om” eftersom custodians tenderar att uppskatta långsiktiga relationer med sina kunder. I dagsläget granskar amerikanska Bancorp om banken kan fortsätta att fungera som custodian åt MJ efter det att denna ETF bytte placeringsstrategi under 2017. MJ gick från att investera på den latinamerikanska fastighetsmarknaden till att börja köpa cannabisaktier. Bancorp kan komma att säga upp avtalet med MJ vilket kan få allvarliga följder för denna ETF.

Potentiella investerare bör vara medvetna om att även MJXs underliggande index kan omfatta företag som är juridiskt engagerade i aktiviteter relaterade till cannabis, så omfattar referensvärdet inte de företag som direkt odlar, producerar eller distribuerar marijuana eller produkter som härrör från marijuana, om inte sådana aktiviteter blir lagliga enligt USAs federala och statliga lagar.

Nästan en halv miljard dollar

Sedan bytet från latinamerikanska fastigheter till cannabis har investerarna allokerat nästan en halv miljard dollar till denna ETF. Det betyder att denna börshandlade fond i sin tur köpt stora mängder aktier i företag som har en inriktning mot marijuana och kommit att bli en betydande aktör på både gott och ont.

En custodian får normalt säga upp sitt kontrakt med en ETF-emittent efter en uppsägningstid på cirka 90 dagar, beroende på deras överenskommelse. Utan ett förvaringsinstitut – ett rättsligt krav enligt lagen om investmentbolag från 1940, Investment Company Act of 1940 – måste en fondstyrelse likvidera ETFen. Alla tillgångar måste då säljas och kapitalet fördelas på de enskilda andelsägarna.

Det här är inte första gången en ETF-emittent har stött på problem med en custodian när det gäller en marijuana ETF.

Minst tre andra ETF-emittenter som övervägde att starta börshandlade fonder med fokus på cannabissektor har haft problem med att hitta en custodian. ETFMG kringgick dessa startproblem genom att konvertera en befintlig fond”, rapporterar Bloomberg.

Kommentarer är avstängda.