ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Årets kanske viktigaste politiska händelse i Europa

22 april 2017 Inga kommentarer

Årets kanske viktigaste politiska händelse i EuropaÅrets kanske viktigaste politiska händelse i Europa

Till helgen riktas uppmärksamheten till det franska presidentvalet och årets kanske viktigaste politiska händelse i Europa. Inför presidentvalets första omgång ger kapitalförvaltaren T. Rowe Price sin syn på marknadens reaktioner, se nedan.

Det nederländska valet var en klar motgång för den populistiska rörelsen. Nu vänds uppmärksamheten istället till Frankrike och det franska presidentvalet som anses vara årets viktigaste politiska händelse i Europa. Presidentvalets första omgång hålls den 23 april. Om ingen av kandidaterna vinner med absolut majoritet blir det en andra avgörande valomgång mellan de två toppkandidaterna från första valomgången, som arrangeras den 7 maj. I skrivande stund väntas första omröstningen leda till en andra valomgång, där Macron möter Le Pen. Macron väntas sedan ta hem vinsten med en betydande marginal i den andra valomgången. Dock är ingen av de tre huvudkandidaterna borträknade från start.
 
I vilken utsträckning de populistiska krafterna hotar den etablerade politiska ordningen i Europa och i vilken omfattning det stör marknaderna kommer vi se mer av under 2017. Valet i Frankrike följs av val i Tyskland och Italien, en planerad folkomröstning om Katalansk självständighet från Spanien samt en andra genomgång av Greklands räddningsprogram. Vi kan vänta oss volatilitet på de finansiella marknaderna när liknande krafter som ledde Storbritannien ut ur EU och gjorde Trump till USA:s president kan överraska Europa. Vad som än händer så är det osannolikt att vi ser en upplösning av den Europeiska monetära unionen – valutaunionen har ett maktfördelningssystem som effektivt försöker förhindra att det inträffar.
 
Sammantaget anser vi att investeringsklimatet i grunden är mer gediget än vad många tror. De makroekonomiska förhållandena har förbättrats; marknader, efterfrågan och konsumenternas förtroende har återhämtat sig efter Brexit. Storbritanniens utträde ur EU kan fortfarande störa marknaden och den Europeiska centralbanken verkar osäker på tillväxt under 2017 eftersom banken behåller sitt QE-program. Å andra sidan är värderingarna på intet vis överdrivna vilket tillåter oss att ha allmänt positiv utsikt för marknaderna.

Kommentarer är avstängda.