ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Stora utflöden när de amerikanska placerarna säljer aktier i maj

22 maj 2017 Inga kommentarer

Stora utflöden när de amerikanska placerarna säljer aktier i majStora utflöden när de amerikanska placerarna säljer aktier i maj

Under slutet av förra veckan såg vi hur den brasilianska aktiemarknaden kraschade efter ännu en katastrof och utflöden i stora amerikanska aktiefonder däribland PowerShares QQQ. Stora utflöden när de amerikanska placerarna säljer aktier i maj uppstår vanligen som en direkt effekt av det som ibland kallas för Halloween-indikatorn. De amerikanska placerarna säger ”Sell in May and go away” .I Sverige säger vi ”Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna”. Orsaken är att de amerikanska aktiemarknaden uppvisar en anomali. Denna anomali gör att perioden från november till april inklusive har betydligt starkare aktiemarknadsökning i genomsnitt än de andra månaderna.

Den långa volatiliteten sjunker snabbt

Långa volatilitetsprodukter som VXX, UVXY och TVIX sjunker så fort som de steg tidigare under veckan. Vi såg hur VIX som toppade över16 föll tillbaka så lågt som till 12. Det var inte länge sedan detta index handlades till 10.

Vi har också sett några exempel på ”Selling May and Go Away”, däribland mer än 2,2 miljarder dollar som flöt ur SPY i veckan, cirka 1,3 miljarder dollar utflöden från lämnar IWM (Russell 2000) och dessutom cirka 800 miljoner dollar som löses in i QQQ.

PowerShares QQQ ETF (NASDAQ: QQQ) handlades till 138,21 USD per andel på fredag morgon, men stängde på 137,84 USD per andel. QQQ har hittills under 2017 uppvisat en uppgång om 16,34 procent jämfört med en 6,65 procentig ökning i referensindexet S & P 500-index under samma period.

PowerShares QQQ ETF (NASDAQ:QQQ)

Kommentarer är avstängda.