ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Pepsi noteras på Nasdaq, byter från NYSE

16 december 2017 Inga kommentarer

Pepsi noteras på Nasdaq, byter från NYSE QQQ ETFPepsi noteras på Nasdaq, byter från NYSE

Under förra veckan meddelades att Pepsi noteras på Nasdaq. Listbytet sker den 19 december.Bolaget byter därmed från marknadsplats från NYSE, New York Stock Exchange. Därmed kommer läskedryckstillverkaren att dela marknadsplats med några av de största och hetaste av USAs tech företag. Det finns emellertid en annan vinkel på detta listbyte, Pepsi kan komma att ingå i QQQ, världens mest omsatta börshandlade fond. Utöver Teknikföretagen så finns redan stora konsumentföretag som Kraft Heinz, Mondelez och Starbucks redan nu listade på Nasdaq.

Bolaget med högst marknadsvärde som bytt lista

Pepsi har i dag ett börsvärde på 165 miljarder dollar. Det gör att Pepsi är det största bolaget som har bytt marknadsplats. Företaget anger att listbytet är en följd av flera orsaker, bland annat att det är mer kostnadseffektivt, men också att ger access till en rad verktyg och tjänster som Nasdaq erbjuder. Kortnamnet PEP kommer att vara oförändrat.

Kan komma att ingå i Nasdaq-100

Pepsi kommer att handlas på samma börs som många av de största och hetaste techföretagen i USA. På sikt kan aktien komma att ingå i Nasdaq-100 indexet, ett index som följs av QQQ, en ETF som lanserades av PowersShares och som i dag har mer än 58 miljarder dollar under förvaltning. I och med att Pepsi noteras på Nasdaq kan aktien ingå i detta index. Listbytet innebär inte att Pepsi riskerar att förlora sin plats i S&P 500.

Pepsi kommer inte att vara det enda konsumentinriktade företaget på Nasdaq. Redan i dag handlas företag som Kraft Heinz, Starbucks och Mondelez på Nasdaq. Andra stora företag som har bytt till Nasdaq från NYSE under året är Workday med ett marknadsvärde om 21,8 miljarder dollar, Principal Financial med ett marknadsvärde om 20,7 miljarder dollar och Brookfield Property Partners med ett marknadsvärde om 15,4 miljarder dollar.

Kommentarer är avstängda.