ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Glöm inte detta lands påverkan på guldpriset

29 november 2017 Inga kommentarer

Glöm inte detta lands påverkan på guldprisetGlöm inte detta lands påverkan på guldpriset

När det gäller guld, guldpriset och de börshandlade fonder som investerar i guld, till exempel SPDR Gold Shares (NYseArca: GLD) så finns det de som är av åsikten att vissa länder och deras agerande har en stor påverkan på guldpriset.

Den amerikanska penningpolitiken och dollarns inverkan på guldpriset ses som framträdande på guldmarknaden, och det har direkt effekt på efterfrågan från tillväxtekonomierna. Investerarnas efterfrågan är fortfarande en integrerad del av guldekvationen

Vid sidan av en starkare dollar och spekulationer om att Federal Reserve skulle kunna höja räntorna på medellång och lång sikt skulle guldpriserna fortfarande röra sig blygsamt högre med viss hjälp av ökad efterfrågan från tillväxtmarknaderna, nämligen Kina och Indien. Emellertid bör investerare också notera att Ryssland är en stor aktör på den internationella guldmarknaden.

Köpte 201 ton guld

År 2016 köpte den ryska centralbanken 201 ton guld, betydligt mer än centralbankerna i något annat land. Peoples Bank of China adderade 80 ton till sina reserver, medan Kazakstans centralbank förvärvade 36 ton enligt uppgifter från World Gold Council (WGC).

En annan möjlig katalysator för guld är den långvarig debatt om hur många gånger FED kan höja räntorna i år. Det flesta på finansmarknaden satsar på att det kommer att ske ytterligare en gång, och 2018 verkar tre vara vad som gäller. Det är intressant då dessa spekulationer gör att fler investerare lockas till guld.

Medan FEDs agerande är viktigt när det gäller påverkan på guldpriset är det inte den enda centralbanken som kan påverka guldpriserna. Rysslands centralbank spelar en allt viktigare roll i guldets prissättning. Dmitry Tulin, den första vice guvernören, har sagt att Rysslands Bank har ökat guldmängden i sina reserver, eftersom endast denna reservtillgång ger totalt skydd mot juridiska och politiska risker.

Guldpriset

Storköpare och en av världens största producenter

Ryssland är inte bara en stor guldköpare, men landet är också en av världens största producent av den gula metallen. Produktionen har nästan fördubblats sedan 1995 och idag rankas Ryssland trea på listan över globala producenter, bakom Kina och Australien. Under de senaste tio åren har landet utvunnit mer än 2 000 ton guld. I år väntas produktion uppgå till mer än 300 ton och stiga till 400 ton år 2030.

Kommentarer är avstängda.