ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

OPEC tog blankarna på sängen

30 september 2016 Inga kommentarer

OPEC tog blankarna på sängen oljeprisetOPEC tog blankarna på sängen

Det algeriska äventyret förvandlades till en nordafrikanska rysare för oljemarknaden. Nästan ingen, trodde att mötet mellan OPEC medlemmar och ryssarna skulle kunna komma fram till något annat än artigheter och en annan besvikelse när det gäller att stödja Oljepriset. Istället tog OPEC tog blankarna på sängen. Det är emellertid ännu för tidigt att jubla riktigt ännu, det finns fortfarande gott om tid till november när oljekartellen håller sitt officiella halvårsmöte i slutet av november.

Det är svårt att inte dra en parallell mellan OPEC och ryssarna med FED som i december 2015 lovade att centralbanken skulle höja räntan inte mindre än tre gånger. Trots massor av hökaktiga uttalanden och tal, har centralbanken ännu inte agerat. Mötet i Doha gav inget, och det officiella mötet OPEC var en frustrerande övning där saudierna och iranierna inte nådde någonting annat än ett nytt dödläge. Är den här gången annorlunda? Svaret kommer med tiden. Men det enda som mötet i Algeriet åstadkommit var att skrämma många spekulativa blankare som hade sålt olja i väntan på ännu ett annan meningslöst möte.

En chock från Algeriet

Oljemarknaden var inte redo för dessa nyheter från Algeriet på onsdagen. Det verkar som om det finns en överenskommelse om att minska produktionen till 32,5 miljoner fat per dag från nuvarande utgångsnivå 33,24 miljoner fat i november. Oljemarknaden slösade ingen tid att svara på nyheterna. Råolja har sedan mitten av augusti handlats i ett intervall från $ 43,06 till $ 50 per fat.

Det öppna intresset,  det totala antalet öppna långa och korta positioner i NYMEX råoljekontrakt ligger på cirka 1,83 miljoner kontrakt. Med tanke på de låga förväntningarna på alla avtal från Algeriet, är chansen att det finns massor av spekulativa shorts oljeterminsmarknaden. Nu när det finns en viss rörelse från kartellen, kommer dessa blankare sannolikt att rusa för att stänga sina korta positioner, och rent av gå långa.

De initiala frågorna

Överenskommelsen verkar leda till en minskning med cirka 700.000 fat per dag av produktionen. Det är inte klart om Saudiarabien kommer att minska produktionen, om Iran kommer att frysa sin produktion eller andra detaljer som kan orsaka detta avtal att falla sönder under de kommande veckorna. Ryssarna producerar på en rekordnivå, och det finns ingen indikation på om ryssarna är villiga att göra sin del för att begränsa produktionen i de kommande månaderna. Dessutom, Libyen och Nigeria har nyligen indikerat att deras produktion skulle öka med hundratusentals fat per dag. I Venezuela är den ekonomiska krisen så allvarlig att nationen måste sälja så mycket olja som de kan pumpa att överleva dag-till-dag. Det finns så många frågor kring denna överenskommelse.

Dessutom, ju högre oljepriset blir, desto större utflöde kommer vi att få se från Nordamerika där USA och kanadensiska produktion var det primära målet för den saudiska ledda OPEC strategi för att straffa skiffertillverkare med lägre priser eftersom priset började falla i 2014.

Ingen trodde att överenskommelsen

Mycket få analytiker, oljehandlare eller marknadsdeltagare förväntade sig att något skulle komma från mötet i Algeriet. Därför orsakas den initiala nyheten av ett avtal en stegring i priset på oljan.

Vissa analytiker anser emellertid att onsdagens överenskommelse kommer att falla sönder när OPEC sammanträder i Wien i slutet av november. De kommer att säga att OPEC bara köper två månader högre priser när de försöker hantera de komplicerade och kanske omöjliga, detaljerna i denna överenskommelse.

Oljepriset

Pris på olja, både på WTI och Brent. Du kan se det aktuella priset på WTI- och Brent-olja, samt hur det oljepriset har utvecklats över olika tidsperioder. Överst visas WTI-priset och under det Brent-priset.
WTI (West Texas Intermediate), även känd som Texas Light Sweet, är den typ av olja som oftast används som riktmärke för prissättning av olja. WTI handlas i New York. Brent är den typ av olja som är vanligast i Europa. Oljefutures går till leverans varje månad året om. Olja handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen CL (avser Light Sweet Crude Oil) och huvudkontraktet prissätts i USD och cent per fat.

Kommentarer är avstängda.