ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Oljepriset darrar när OPEC misslyckas att nå samförstånd

8 juni 2016 Inga kommentarer

Oljepriset darrar när OPEC misslyckas att nå samförstånd USO Oil Fund ETFOljepriset darrar när OPEC misslyckas att nå samförstånd

De börshandlade fonder till exempel United States Oil Fund (NYSEArca: USO) och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som replikerar oljepriset halkade något efter det att the Organization of Petroleum Exporting Countries, OPEC, i förra veckan misslyckades med att kommer överens om ett produktionstak och att Iran meddelade att landet planerar att pumpa upp ännu mera råolja. Oljepriset darrar när OPEC misslyckas att nå samförstånd.

Vissa medlemmar i OPEC försökte att sätta ett nytt kollektiv produktionstak i ett försök att stödja priserna, men detta till trots avslutades torsdagens möte utan att någon ny politik eller ett nytt produktionstak men med ett visst motstånd från Iran.

Saudiarabien försökte mildra effekten och lovade att inte översvämma marknaden med olja. Saudiarabiens nya energiminister, Khalid al-Falih, sade till nyhetsbyrån Reuters att landet kommer att vara mycket försiktigt i sin strategi och se till att inte chocka marknaden på något sätt. Han säger att det finns ingen anledning att förvänta sig att Saudiarabien kommer att delta i en kampanj som kommer att översvämma marknaderna med råolja.

Saudiarabien har tidigare sagt att det skulle bli et produktionstak om Iran var villigt att komma överens om att stävja utgången. Emellertid har Teheran hävdat att Iran bör tillåtas att öka produktionen till tidigare nivåer, före införandet av de västerländska sanktionerna för Irans kärnenergiprogram, och valde istället att argumentera för enskilda länder produktionskvoter.

Marknadsbedömarna tror följaktligen tror att oförmågan att nå en överenskommelse återspeglar de politiska skillnader som undergräver organisationen, särskilt mellan sunni-ledda länder och den shiitiska islamiska republiken.

Detta är på kort sikt negativt för oljepriset, men det är också viktigt att komma ihåg att saudierna inte planerar att översvämma marknaden. Dessutom har fundamenta förbättrats för energimarknaden. Bland annat har länder som Indien och USA, båda stora konsumenter, sett en ökad efterfrågan på olja. På utbudssidan har den amerikanska skifferproduktion fallit bort som svar på de kollapsade priser, och producenter som Nigeria och Kanada har upplevt störningar i sin produktion.

United States Oil Fund (NYSEArca: USO)

Investeringen syftar till att återspegla resultatet, minus kostnader, av spotpriset på West Texas Intermediate (WTI) light, sweet crude oil. Fonden kommer att investera i terminskontrakt för light, sweet crude oil, andra typer av råolja , diesel-eldningsolja , bensin, naturgas och andra petroleumbaserade bränslen som handlas på NYMEX, ICE Futures Exchange eller andra USA och utländska börser.

Kommentarer är avstängda.