ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Oljehandlarna är bekymrade

17 maj 2017 Inga kommentarer

Oljehandlarna är bekymradeOljehandlarna är bekymrade

De två största av de börshandlade fonderna som replikerar oljepriset är USO och BNO. United States Oil Fund (NYSEArca: USO), som replikerar utvecklingen av priset på West Texas Intermediate crude oil futures och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som följer prisutvecklingen av Brent crude oil futures, har haft problem under 2017. Detta har lett till att oljehandlarna är bekymrade. Det finns emellertid tecken på att det kan lätta för både det pressade oljepriset och de börshandlade produkter som ger exponering mot råolja.

Hur snabbt kan skifferoljeproducenterna öka sin produktion?

Oljehandlarna är oroliga för hur snabbt skifferoljeproducenterna kan komma att öka sin produktion om oljepriset stiger. För skifferoljeproducenterna är en ökad produktion vid ett högre oljepris ett måste eftersom det är runt 50 USD per fat som de går break even. Rigräkningen har nyligen rapporterats högre och med kredit- och resultatproblem som förbättrar vissa amerikanska skifferoljeproducenter kan dessa företag utnyttja möjligheten att utnyttja högre prissättning på kort sikt. Den goda nyheten är att oljefynden minskar och det kan krympa utbudet framåt, vilket potentiellt kan öka värdet för börshandlade fonder som BNO och USO.

Rekordlåga fynd under 2016

Fynden av nya upptäckter av råolja under 2016 sjönk till en rekordlåg nivå enligt en intervju på CNBC. Det kommer sannolikt inte att bli bättre efter det att energiföretagen gav grön ljust till det lägsta antalet nya borrprojekt på mer än 70 år. En stor del av de besvär som olje- och energisektorn haft under 2017 kan hänföras till investerarnas farhågor beträffande de stora oljeproducerande nationernas möjligheter, inklusive OPEC, att effektivt minska produktionen.

Medan OPEC skär ner för att lindra prispress kan amerikanska skifferoljeproducenter försöka att dra nytta av det minskade utbudet, eftersom råoljepriset går tillbaka över 50 dollar per fat. Enligt vissa bedömare den nivå där amerikanska skifferoljeproducenter går plus minus noll.

Deprimerande investeringsnivåer

Investeringsnivåerna förblir deprimerade och prospekteringskostnaderna faller för ett tredje året, sade IEA i en ny rapport. Energibolagen har avbrutit eller försenat planerade projekt för en miljard dollar eftersom oljepriset sedan sommaren 2014 befunnit sig i en nedåtgående trend. Prisnedgången orsakades av en ökning av oljeproduktionen i USA och förvärrades av OPECs vägran att sänka sin produktion under de två första åren av nedgången.

Aktiva handlare har nu några nya val för att dra nytta av stora rörelser i oljepriset. ProShares lanserade nyligen ProShares UltraPro 3x Crude Oil ETF (NYSEArca: OILU) och ProShares UltraPro 3x Short Crude Oil ETF (NYSEArca: OILD).

Oljepriset

Kommentarer är avstängda.