ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Ny regim sänker risken i Sydafrika

27 februari 2018 Inga kommentarer

Ny regim sänker risken i Sydafrika ETF Börshandlad fondNy regim sänker risken i Sydafrika

iShares MSCI Sydafrika ETF (NYSEArca: EZA) steg med nästan åtta procent i värde, mätt i dollar, i förra veckan. Den primära orsaken till värdeökningen för börshandlade fond var att Sydafrikas president, Jacob Zuma avgång. Vissa analytiker och marknadsobservatörer tror att den kontroversielle Zumas avgång kommer att minska risken i Sydafrika och för landets ekonomi.

Sydafrika är en av Afrikas största ekonomier. Landet är även en stor guldproducent och är en av de två främsta producenterna av palladium och platina i världen. Sydafrikanska gruvföretag har åtnjutit förbättrade marginaler på grund av en ökning av råvarupriserna som järnmalm och platina medan den sydafrikanska randen har försvagats mot dollarn.

Zumas avgång minskar risken för politisk förlamning

”Jacob Zumas avgång som president i Sydafrika minskar risken för politisk förlamning”, skriver Fitch Ratings. ”Zumas efterträdare, Cyril Ramaphosa, kommer att lägga större fokus på att förbättra styrningen och stärka landets ekonomiska och finansiella politik, vilket sannolikt kommer att bidra till en återhämtning i företagens förtroende och tillväxt. Huruvida detta kommer att vara tillräckligt för att leda till en betydande förbättring av statsskuldsituation och trendutvecklingen är osäkert”.

EZA som har cirka en halv miljard dollar under förvaltning, följer MSCI South Africa 25/50 Index och har drygt 50 aktier i sin portfölj. EZA har allokerat 31,6% av sin vikt till finansiella tjänster och över 27 % till den konsumentdiskretionära sektorn. Konsumentsektorn står för 9 % av denna börshandlade fonds kapital.

Även med Zumas avgång kvarstår vissa risker.

”Så länge tillväxten är för svag för att förbättra levnadsvillkoren för majoriteten av befolkningen, kan politiskt tryck leda till en populistisk politik som skadar tillväxten eller de offentliga finanserna” skriver Fitch. ”ANCs antagande i slutet av förra året av en resolution till förmån för markexpropriation utan ersättning pekar på ett sådant tryck, även om Ramaphosa i sin State of the Nation Address åtagit sig att genomföra politiken på ett sätt som minimerar de negativa ekonomiska effekterna.”

EZA har en treårig standardavvikelse på nästan 23 %, vilket ligger långt över MSCI Emerging Markets Index. Fondens efterföljande tolvmånadersutdelning är 1,5 %

Kommentarer är avstängda.