ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Brasilien drabbas av ny korruptionsutredning

20 april 2017 Inga kommentarer

Brasilien drabbas av ny korruptionsutredningBrasilien drabbas av ny korruptionsutredning

Under förra veckan såg vi iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ), den största av de börshandlade fonder som följer utvecklingen av den brasilianska aktiemarknaden, tvingas ta itu med en ny korruptionsutredning. Dramat uppdagades sedan media rapporterat att Brasiliens högsta domstol lanserat en ny korruptionsutredning som skall undersöka ett antal höga offentliga tjänstemän.

Vissa investerare omvärderar brasilianska aktier, något som har gjort att landets referensindex Bovespa handlas till de högsta multiplarna på ett decennium. De brasilianska tillgångarna kan dock vara mer tilltalande med hjälp av en svagare dollar och starkare råvarupriser. Den brasilianska realen har varit en av de bättre fungerande tillväxtmarknadsvalutorna i år.

De brasilianska aktierna har rusat i år och banker i Latinamerikas största ekonomi verkar just nu vara billiga trots att dessa institutioner står inför minskad konsumentkvalitet. Dessutom har vissa brasilianska stater nyligen försenat betalningen till offentliga arbetstagare, vilket potentiellt kan minska dessa anställdas förmåga att återbetala lån som tagits från brasilianska banker.

EWZ och brasilianska aktier är emellertid inte främlingar för korruptionsskandaler. Det var anklagelser om korruption som ledde till avgången för den före detta presidenten Dilma Rousseff. Den nuvarande administrationen drabbas av den nya korruptionsutredningen.

Brasiliens högsta domstol meddelade i förra veckan att korruptionsutredningar har beställts för åtta ministrar och dussintals toppolitiker i ett beslut som berör nästan en tredjedel av president Michel Temers kabinett och många av hans toppallierade. Totalt kommer 108 personer att undersökas efter domare Edson Fachins beslut, som i sin tur var en produkt av mer än 74 olika utredningar som handlar om om prövningsavtal och vittnesmål från tidigare och nuvarande chefer med Odebrecht, en konstruktionsjätte i mitten av en ”mutor för kontrakt skandal”.

Den nya korruptionsutredningen kommer samtidigt som Brasilien försöker återfå sitt kreditbetyg investment grade. En potentiell katalysator för EWZ och brasilianska aktier är landets ansträngningar att återfå sin kreditvärdighet. President Michel Temer försöker återställa förtroendet för landets finanser efter att ha förlorat sin investeringsklassificering år 2015.

Att undersöka Temers kabinett kan komma att väga tungt för de brasilianska aktierna under en tid framåt eftersom han var Rousseffs ersättare och brasilianska aktier rusade i väntan på att Rousseff skulle sparkas. Investerarnas tolerans för politisk korruption och volatilitet i Latinamerikas största ekonomi kan vara låg.

Politikerna har alla förnekat något fel. Temer har tillfällig immunitet mot åtal eftersom de brasilianska presidenterna endast kan åtalas för brott som de begått under sin mandatperiod.

iShares MSCI Brazil Capped (NYSEArca: EWZ)

Denna ETF har som mål att replikera investeringsresultat från MSCI Brazil 25/50 Index. Den börshandlade fonden kommer alltid att investera minst 95 procent av sina tillgångar i värdepapper i dess underliggande index och i depåbevis som representerar värdepapper i dess underliggande index.

MSCI Brazil 25/50 Index är ett free float-justerat marknadsvärdesviktat index med en skyddande metod som tillämpas för att emittenten vikter så att ingen enskild aktie kan ha en vikt som överstiger 25 % av det underliggande indexet, och alla emittenter med vikt på över fem (5) begränsas så att de inte kan ha en kumulativt vikt som överstiger 50 procent av portföljvärdet.

Kommentarer är avstängda.