ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Ny cannabis ETF vill bli Kanadas populäraste börshandlade fond 2018

29 mars 2018 Inga kommentarer

Ny cannabis ETF vill bli Kanadas populäraste börshandlade fond 2018Ny cannabis ETF vill bli Kanadas populäraste börshandlade fond 2018

Eftersom investerarnas aptit för den växande cannabismarknaden fortsätter att höjas har Kanadas första aktivt förvaltade marijuana ETF lanserats. Redwood Asset Management, ett dotterbolag till Purpose Investments – företaget som bildades av den kanadensiska ETF-pionjären Som Seif 2013 – har lanserat Marijuana Opportunities Fund, en ny cannabis ETF vill bli Kanadas populäraste börshandlade fond 2018.

Det är Kanadas andra cannabisfokuserade ETF. Den första lanserades av Horizons ETF Management (Canada) Inc, men, till skillnad från Redwoods börshandlade fond, förvaltas den inte aktivt. Denna handlas under kortnamnet HMMJ och handlas på TSX. Denna börshandlade fond spårar North American Marijuana index och allokerade mer än 100 miljoner dollar i förvaltat kapital under den första månaden.

En av de mest populära ETFerna i Kanada

HMMJ har varit det mest populära övergripande kanadensiska ETFerna i år. Inflödet på 243 miljoner dollar är nästan dubbelt så stort som för BMO S & P 500 Index ETF, som har inflödet under januari 2018 på 132 miljoner dollar, enligt Bloomberg-data. Den tredje mest populära fonden, iShares Core MSCI EAFE IMI-index, hade ett inflöde på 117 miljoner dollar. HMMJ har för närvarande över 800 miljoner dollar i förvaltat kapital.

Marijuana Opportunities Fund handlas under kortnamnet MJJ på Neo-börsen i Kanada. Förvaltningsavgifterna är 0,75 procent. Såväl den börshandlade fonden som den traditionella aktiefonden kommer att förvaltas av Greg Taylor, en portföljchef med Redwood Asset Management.

Med den senaste aktiviteten under det senaste året har marijuanasektorn blivit en riktig meningsfull marknadsplats och har erhållit mycket investeraruppmärksamhet, säger Vlad Tasevski, vicepresident vid Redwood och Purpose Investments. Som regel har Kanada legat i framkant för legaliseringen av cannabis och har flera månader eller till och med år före andra jurisdiktioner. Därför har Kanadas kapitalmarknad potential att bli en global ledare på detta område.

Börjar med 12 innehav

Vid fondens början kommer cirka 12 enskilda företag att inkluderas som är ”mer direkt inriktade på cannabis” -sektorn jämfört med andra fonder på marknaden, säger Tasevski. Populära cannabisaktier som har fångat uppmärksamheten hos investerare – som Canopy Growth, Aphria och Cannimed – kommer att ingå i fonden, liksom aktier som inte vanligtvis finns i konkurrentfonder – som Village Farms International Inc., en ekologisk växthusodlare. Marijuana Opportunities Fund kommer att investerat i cannabis- och cannabisrelaterade företag globalt.

Det kommer alltid att finnas vinnare och förlorare i en sektor

”Det kommer alltid att finnas vinnare och förlorare i en sektor och det är inte alla företag som kommer att lyckas. Med tanke på brist på institutionella investerare vid denna tidpunkt är volatiliteten mycket hög. Det gör aktiv, selektiv förvaltning bättre än passiva indexfonder” argumenterar Tasevski.

Med legalisering i Kanada som många förväntar sig så snart som i sommar, ser fondbolag i både Kanada och USA utsikter till nya fonder.

Tidigare denna månad lämnade Evolve Funds Group Inc in ett preliminärt prospekt för att starta Marijuana ETF och hade hittills hoppats vara landets första aktivt förvaltade fond. Med tickern SEED satsar fonden i sin egen aktivt förvaltad portfölj bestående av en diversifierad blandning av både inhemska och globala aktier i bolag med affärsverksamhet inom fritids- och/eller medicinsk marijuanindustri. Fonden kommer att förvaltas av Evolve Fund och har en förvaltningsavgift på 0,75 procent.

Även Horizons

Även Horizons lämnade in ett preliminärt prospekt till tillsynsmyndigheter i hopp om att starta en andra marijuana-fokuserad fond; det skulle se ut att investera i small caps i branschen. Namnet på denna börshandlade fond blir Horizons Junior Marijuana Growers Index ETF. I USA gjorde marijuana ETFs en debut i december i december när ETF Management Group lanserade ETFMG Alternative Harvest ETF (MJX).

Fonden var tidigare känd som Tierra XP Latin America Real Estate ETF (LARE). Efter att ha bytt namn, investeringsmandat och ticker behövde ETFMG inte uthärda en lång ny ansökan med tillsynsmyndigheter och fick därför en stor första fördel för att bli den första marijuanafonden i USA Fonden såg direkt av investeraraktivitet med mer än 240 miljoner dollar i nya tillgångar inom sin första handelsvecka och har nu över 500 miljoner dollar i förvaltade tillgångar.

Kommentarer är avstängda.