ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Nigerias aktiemarknad rusar efter att centralbankens lättnader

2 juni 2016 Inga kommentarer

Nigeria ETF Aktiefond Nigerias aktiemarknad rusar efter centralbankens lättnaderNigerias aktiemarknad rusar efter att centralbankens lättnader

Under förra veckan kunde vi se hur Nigerias aktiemarknad rusar efter att centralbankens lättnader. När börsen i Nigeria rusar så stiger även värdet på Global X Nigeria Index ETF (NYSArca: NGE), den landspecifika börshandlade fond som replikerar Nigerias aktiemarknad. NGE steg med mer än tio (10) procent och rusade förbi sitt 200-dagars glidande medelvärde underifrån. Under det senaste kvartalet har NGE som replikerar detta afrikanska lands aktiemarknad stigit med 25 procent. Sedan årets början rapporterar NGE emellertid en mer modest värdeökning, 4,5 procent.

Stärks efter centralbankens lättnader

De nigerianska aktierna har stärks under de senaste dagarna efter det att landets centralbank på tisdagen sade att den skulle anta en flexibel växelkurspolitik samt upphöra med valutakontrollerna som har legat som en våt filt över Nigerias aktiemarknad. I dag är landets valuta, nairan, övervärderad på grund av att den varit peggad, vilket har fått negativa effekter på både tillväxten och investeringarna i Nigeria. Utländska investerare har under lång tid sett att en devalvering varit oundviklig, och har därför avvaktat med att investera samt sålt sina nigerianska aktier. Efter det att Nigerias centralbank meddelat att den kommer vidta stora förändringar är det sannolikt att dessa kommer att ge sig in på aktiemarknaden igen.

Fortfarande under utarbetande

Centralbankschef Godwin Emefiele sade detaljerna om den nya politiken fortfarande under utarbetande och skall släppas ”under de närmaste dagarna”. Nigeria är en så kallad gränsmarknad, också benämnd frontier market. Landets ekonomi har tyngts hårt av det fallande oljepriset eftersom denna råvara svarar för 70 procent av Nigerias nationalinkomst.

Nigerias bruttonationalprodukt krympte under det första kvartalet 2016 för första gången sedan 2004, en direkt följd av att tillverkarna har haft problem med att köpa råvaror och utrustning. Detta gör att det trots centralbankens lättnader finns en viss risk för att Nigeria är på väg in i en ”överhängande ” recession. Centralbankschefen tillskriver sina pessimistiska utsikter för den sena budgeten för 2016 och tillbakadragandet av en tidigare version av samma budget som ett svar på nedgången i råoljepriserna och internt käbbel mellan olika departement över deras tilldelningar.

Kommentarer är avstängda.