ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Morgan Stanley lanserar ETFer

29 juni 2016 Inga kommentarer

Morgan Stanley lanserar ETFerMorgan Stanley lanserar ETFer

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har registrerat en ansökan hos SEC som innebär att vi kan se Morgan Stanley lanserar ETFer. Morgan Stanley är därmed den senaste aktören som kliver in på den snabbt växande marknaden för börshandlade fonder. Den amerikanska investmentbanken har lämnat in två ansökningar om att få lansera ETFer noterade i USA, både för aktivt förvaltade och passivt förvaltade börshandlade fonder. När Morgan Stanley lanserar ETFer  emellertid ännu inte kommunicerat ännu.

Passiva ETF härmar sitt underliggande index det vill säga marknaden, såsom spåra en aktieindex som S & P 500, och har låga kostnader nyckeltal eftersom de inte aktivt förvaltade av fondförvaltare. Aktiva ETFer tillåter fondförvaltare att välja investeringar som de anser kommer att utvecklas bättre än marknaden och dessa innehav kan ändras. Som ett direkt resultat är kostnadsförhållandena högre.

Marknadstillväxten

ETF-marknaden nu nått 3 biljoner dollar efter inflöden på 242 miljarder dollar i de USA-noterade börshandlade fonderna under 2015. Morgan Stanley kommer emellertid in på marknaden i en tid när vinsterna är pressade på grund av ett regulatoriskt tryck. Under det första kvartalet 2016 minskade intäkterna för traditionell kapitalförvaltning med åtta (8) procent till 403 miljoner dollar jämfört med året innan och utgör mindre än tio (10) procent av intäkterna. Morgan Stanley har emellertid för avsikt att expandera detta affärsområde.

Även om banken ger sig in sent i spelet följer Morgan Stanley i fotspåren av andra stora företag som erbjuder finansiella tjänster. Goldman Sachs Group, Inc., JPMorgan Chase & Co. och Franklin Resources, Inc. har alla nyligen lanserat och/eller skapat nya fonder.

Under tiden har etablerade ETF-aktörer fortsatt att ta marknadsandelar. Under 2015 ökade Blackrock/iShares sina andelar på ETF-marknaden, och WisdomTree Investments, Inc. och Charles Schwab Corp. var inte långt efter. Morgan Stanley har en hel del att arbeta med, men med cirka 16 000 finansiella rådgivare och 2 miljarder dollar under förvaltning har Morgan Stanley potential att bli en stor aktör på ETF-marknaden.

Enligt en undersökning som har utförts av PwC så förväntar sig respondenterna att ETF-marknaden kommer att växa till 5 biljoner dollar år 2020. Detta beror på den ökade närvaron av börshandlade fonder på globala marknader, en högre acceptans från investerare och ett bredare utbud av investeringsstrategier.

Brexits påverkan

Morgan Stanleys aktiekurs rasade mer än tio procent dagen efter att Storbritannien röstade om de skulle stanna i EU eller inte. Det var ett stort fall men lägre än många av bankens peers, Deutsche Bank föll med 17,49 procent, Barclays med mer än 20 procent, Credit Suisse med 16 procent och UBS med 13,35 procent.

Bankfinansiering kommer att bli dyrare efter Brexit och London Interbank Offered Rate (LIBOR) spreaden indikerar för närvarande förhöjd risk. Den goda nyheten är att Morgan Stanley har en sund balansräkning med starkt kassaflöde och antalet blankade aktier är mycket lågt, strax över 1,19 %. Den dåliga nyheten är att aktien har backat 36 % under det senaste året, och att Morgan Stanley har en större exponering mot Storbritannien än de flesta banker. Morgan Stanley har för närvarande cirka 5000 anställda i Storbritannien.

Morgan Stanley kommer också att behöva brottas med U.S.dollar tryck, som skulle kunna drabba vinsten per aktie.

Kommentarer är avstängda.