ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Marknadskorrigeringar: Förberedelser inför det oundvikliga

22 juli 2018 Inga kommentarer

Marknadskorrigeringar: Förberedelser inför det oundvikligaMarknadskorrigeringar: Förberedelser inför det oundvikliga

Trots den senaste volatiliteten har den nuvarande tjurmarknaden varat i nio år. Många frågar sig hur länge denna börsuppgång kommer att fortsätta. Ingen vet svaret. Marknadskorrigeringar är oundvikliga. Hur kan du förbereda dig för det oundvikliga? Det är en svår fråga att svara för alla men vi tittar litet närmare på detta i denna artikel.

Den minsta älskade tjurmarknaden

Mars 2009 nåddes botten av den stora recessionen. Sedan dess har Dow Jones Industrial Average från en botten på 6 547,05 till en topp på över 26 000. Det har emellertid varit en av de minst älskade tjurmarknaderna någonsin. Non-stop nyheter och politisk oro har kastat sin skugga över denna börsuppgång.

Vad är orsaken till oron? Självklart, många tror att botten kommer att helt släppa ut vid någon tidpunkt i framtiden. I verkligheten finns det viss sanning att marknaderna har negativa år. Faktum är att S&P 500 under 27 procent av sin tid har befunnit sig i ett negativt territorium. Som du kan se från diagrammet nedan, återhämtar sig de flesta nedgångar över inom ett år. De riktigt dåliga kan emellertid fortgå under några år. Men de är få och sällsynt förekommande.

Det är förståeligt att Du blir orolig för Dina investeringar om Du är beroende av dem och avkastningen från Dina aktier när en av dessa marknadskorrigeringar äger rum. Så, vad är då lösningen?

Diversifiering

Till att börja med, sätt dig ner och granska (helst med en professionell rådgivare) dina mål. Om du redan har gått i pension eller snart skall göra det så är det viktigt att stärka diversifieringen mellan olika tillgångsklasser. Detta kommer att minska den inverkan som en enskild sektor kan ha på din portfölj. Kom ihåg, syftet med pension är att upprätthålla inkomsterna, inte hitta, nästa heta sektor eller aktie.

Bestäm Din risktolerans

När du har bekräftat din balans, bestäm din risktoleransnivå. Även om aktiemarknaden har en permanent trend uppåt, är vägen dit slingrande. Det är viktigt att känna till vilken volatilitet du kan eller inte kan hantera. Det största misstag som människor ofta gör när ide nvesterar handlar om känslor snarare än logik.

Justera portföljen för Din risktolerans

Nu när du har en rätt diversifierad portfölj och det anpassar den till din egen risktolerans, vad nästa steg? Se till att du har rätt mängd tillgångar i säkrare tillgångsklasser (obligationer, etc.) för att klara dig genom en nedgång.

Låt oss säga att du har portfölj som är värd fem miljoner och att Du behöver 200 000 kronor varje år för att leva på. Bestäm hur många års trygghet du vill ha i den säkra hinken. Om du svarar är 10, borde du ha två miljoner i säkrare tillgångsklasser. Detta gör att du har tillräckligt med pengarna i de mindre flyktiga tillgångsklasserna för att få inkomster när aktiemarknaderna faller.

Poängen

En av mina favorit citat från en av världens största investerare överallt Peter Lynch är: ”Mycket mer pengar har gått vilse när investerare som förbereder sig för korrigeringar eller försöker förutse korrigeringar än vad som har gått vilse i korrigeringar själva.”

Det viktiga är att placera dig själv i ett sådant läge att Du inte tvingas sälja aktier när de är på botten. Det säkerställer effektivt en förlust. När jag blir tillfrågad, ”Ska vi ta några av dessa intäkter och ta bort dem från bordet?” Mitt svar är oundvikligen nej. Vi är vanligtvis positionerade för att motstå någon nedgång. Varför spela gissningsspelet? Om du frågade dig skulle ingen ha kunnat förutsäga en 20-procentig kursuppgång år 2017. De som försökte bemästra systemet missar det alltid.

Kommentarer är avstängda.