ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Startups kommer till marijuanaindustrins räddning

29 juli 2018 Inga kommentarer

Startups kommer till marijuanaindustrins räddning cannabisföretagenStartups kommer till marijuanaindustrins räddning

Vi har tidigare skrivit om att de amerikanska bankerna på grund av juridiska problem stängt dörrarna för marijuanaindustrin. Det verkar nu finnas en lösning för cannabisföretagen, en som bygger på ett nära samarbete med teknologisektorn, där en rad startups nu kommer till marijuanaindustrins räddning.

Medan marijuanaindustrin i USA blomstrar på grund av avkriminaliseringen av cannabisanvändning i vissa stater, har cannabisföretagen funnit det svårt att få tillgång till de mest grundläggande finansiella produkter och tjänster som behövs för en växande verksamhet.

Medan många stora banker som av juridiska orsaker tackar nej till den unga cannabisindustrin försöker en våg av nya startups att fylla tomrummet och tillhandahålla tjänster som bank till ett växande antal marijuanföretag.

Roten till problemet

Marijuana legaliserades 2014 i Colorado, något som sedan kom att sprida sig runt USA till stater och distrikt med mer liberal politik. Nu har 23 stater legaliserat medicinsk marijuana, medan fyra stater och D.C. har legaliserat användandet för fritidsbruk. Gradvis tror många att det bara är en fråga om tid innan cannabis legaliseras över hela USA. Bara i Colorado skapade marijuanalegaliseringen mer än 1 miljard dollar i intäkter. Det är en spännande tid att vara en ”potrepreneur”.

Trots den stora efterfrågan och vinsterna kämpar marijuanaindustrin med stigmatiserings- och regleringshinder som kommer av bli federalt klassade som ett Schedule 1-läkemedel (som heroin och LSD). Även om justitieministeriet har lämnat frågan om verkställighet till delstaterna, och finansdepartementet har lämnat riktlinjer för banker som arbetar med marijuanaföretag, vill de flesta stora banker och kreditkortsleverantörer helt enkelt inte riskera att tampas med byråkratin.

Eftersom stora banker inte vill ta risken för att muddra regulärvatten med att ge lån och öppna bankkonton till weed startups har många småföretag runt om i USA gripit till stora summor kontanter. Detta i sin tur innebär att företagen riskerar att rånas. Det begränsar vidare möjligheten att flytta medel så effektivt som möjligt. I slutänden, utan att ha tillgång till banktjänster, gör det möjligheten till transaktioner ganska svår för marijuanaföretagen. Det skapar betydande hinder på den redan utmanande vägen för uppstartsutveckling. När stora namn som Visa och MasterCard vägrar att behandla cannabisindustrins transaktioner, skapar det en tomgång som entreprenörer kommer att rusa in för att fylla.

Ett spirande förhållande mellan Tech Startups och Marijuanaföretagen

När det finns ett systematiskt problem för konsumenter eller företag, hoppar innovatörer ofta på möjligheten att tränga in på marknaden. Tech startups har gjort just det, från on-demand marijuanaleverans till sociala nätverksplattformar. Startups erbjuder nu banktjänster till marijuanaindustrin som för det mesta har avlägsnats av traditionella banker.

Tokken är bara en av många företag som nyligen lanserade marijuana-banktjänster under 2016. VD Lamine Zarrad grundade företaget efter att ha arbetat inom marinkåren, som finansiell rådgivare hos Merrill Lynch, och slutligen som en federal regulator. Han samarbetade med kontoret för Comptroller of the Currency (OCC), där han upptäckte ineffektivitet där regulatorer skulle slå ner på banker som inte tog lämpliga steg för att spåra affärstransaktioner för marijuana och förhindra penningtvätt. Tokken är ett elektroniskt blockchain betalningssystem, som Venmo eller PayPal, vilket gör det möjligt för kunder att göra inköp via sina smartphones, vilket helt eliminerar pengar från ekvationen.

Startups som Hypur och Kind Financial hjälper båda marijuanaföretag att smidigt röra sig bort från alla kontantprocesser genom att underlätta spårningen och övervakningen av alla transaktioner. Genom att säkerställa en grundlig bokföring hoppas dessa startups göra det lättare för marijuanaföretag att vädja till banker som oroar sig för lagstiftningen om penningtvätt. Hypur, från Arizona, tillhandahåller en GPS-programvara som geografiskt lokaliserar transaktioner och visar att de gjordes lagligt i en auktoriserad automat. Hypur tog in 2,188 miljoner dollar i en såddfinansieringsrunda som hölls i maj 2015.

Kind Financial hjälper också marijuanaföretag genom att erbjuda ”seed to sale software” för cannabisspårning, överensstämmelse och driftshantering, tillsammans med kontantfria betalningar och banktjänster.

Summering

Potrepreneurs fortsätter framgångsrikt att starta marijuana-relaterade start ups och småföretag över hela landet. Denna tillväxt hindras emellertid av den traditionella bankindustrin, som inte vill välkomna nykomlingarna. Därför ser vi ett nytt förhållande som bildas mellan marijuanaföretag och nya teknologiska start ups som erbjuder finansiella produkter och tjänster som de behöver för att växa säkert. Så länge den federala lagen fortsätter att göra det svårt för de traditionella finansinstituten att arbeta med weed-företag, så kommer vi att se ett uppsving i antalet teknologiska start ups som skräddarsys specifikt för cannabisföretagen och blir marijuanaindustrins räddning.

Kommentarer är avstängda.