ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Lanseras den första börshandlade fonden för Bitcoins i mars?

8 mars 2017 Inga kommentarer

Lanseras den första börshandlade fonden för Bitcoins i mars?Lanseras den första börshandlade fonden för Bitcoins i mars?

Bitcoinpriset har stuckit sedan starten av 2017. Under februari passerade valutan 900 USD vilket var första gången sedan februari 2014. Den 21 februari i år passerade Bitcoinpriset 1 100 USD, det högsta nivån på mer än tre år. Så sent som i mitten av 205 handlades denna cybervaluta till omkring 200 USD. Intresset har återigen stigit efter flera år av tystnad. När kommer det en ETF på denna valuta? Lanseras den första börshandlade fonden för Bitcoins i mars? Det är frågor som åter blivit aktuella. Flera aktörer har tidigare påbörjat ansökningar hos SEC, den amerikanska finansinspektionen och detta bidrog till att öka intresset för Bitcoins.

Winklevoss Bitcoin Trust ansökte för ett par år sedan om att få lansera en börshandlad fond, något som skulle göra det enklare för enskilda investerare att satsa på denna digitala valuta. Detta gav också ett enormt uppsving i priset på Bitcoin eftersom investerarna bedömde att en lansering av Winklevoss Bitcoin Trust ETF (Kortnamn: COIN) skulle leda till en ökad legitimitet för Bitcoins och att de största institutionella placerarna också skulle komma in som köpare. De senaste uppgifterna tyder på att den nya börshandlade fonden som har fått kortnamnet COIN skall vara lanserad redan i mars, detta givet att den får det slutliga godkännandet av SEC.

Vad ligger bakom Bitcoins popularitet?

Bitcoins är en mycket volatil tillgång, men den saknar också all form av korrelation med andra tillgångsslag. Ökad handelsvolymer i Kina, världens största marknad för Bitcoins, har drivit upp priset då många kinesiska investerare har velat skydda sina portföljer från en deprecierande yuan.

Dessutom har handelsvolymer i Kina varit stabila som en följd av att regeringen vidtagit aktiva åtgärder mot överföring av olagliga pengar. Enligt en artikel publicerad på CNBC framstår Bitcoin som en safe haven i paritet med guld. SPDR Gold Trust ETF (NYSEARCA: GLD) steg kraftigt under första halvan av 2016.

Många analytiker kallar faktiskt Bitcoin för digitalt guld, eftersom den delar många av guldprisets egenskaper, till exempel fungera som en värdebevarare. Av den orsaken såg vi under 2016, när de kinesiska aktierna rasade, hur Bitcoinpriset steg. Indiens demonetarisering i november 2016 gav också ett lyft för handelsvolymerna i Bitcoin. Valutan har också kommit att accepteras av stora företag.

Vad är sannolikheten för ett godkännande från SEC?

Just nu verkar det som om många investerare förväntar sig att vi kommer att få se ett godkännande för den första börshandlade fonden för Bitcoins under 2017. Den amerikanska investmentbanken Needham & Co har emellertid uttryckt tvivel över SEC godkännande. Om en första Bitcoin ETF godkänns kan den antagligen komma att attrahera förvaltade volymer på över 300 MUSD enbart från institutionella investerare under den första veckan den börjar handlas.

Enligt vadslagningsbyråerna har COIN 36 procents sannolikhet att få ett godkännande från SEC. Diskussionerna mellan amerikanska Securities Exchange Commission och Winklevoss kring lanseringen av en första Bitcoin ETF har pågått i tre år. I själva verket har emittenten omstrukturerade förslagen för Bitcoin ETF flera gånger.

Om COIN inte blir först så finns det också andra intressenter som ligger i startgroparna med sina motsvarande produkter. SolidX Partners ansökte om ett SEC godkännande i juli förra året för sin Bitcoin ETF, SolidX Bitcoin Trust, vilken skall noteras på NYSE. I januari lämnade Grayscale Investments in sin ansökan till SEC om att få lista sin börshandlade fond på NYSE. Det återstår att se om den föreslagna börshandlade fonden kommer att lanseras.

Bitcoinpriset BITCOINUSD

Kommentarer är avstängda.