ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Är landspecifika börshandlade fonder rätt Dig?

5 maj 2018 Inga kommentarer

Är landspecifika börshandlade fonder rätt Dig? ETFÄr landspecifika börshandlade fonder rätt Dig?

ETF-investerare har en mängd olika sätt att få internationell exponering i sina portföljer, det sträcker sig från landspecifika börshandlade fonder till breda globala index. Från en flexibilitetssynpunkt har det aldrig varit en bättre tid att vara en ETF-investerare med en global och likvida marknad till hands.

Nackdelen är att det med så många alternativ till förfogande kan det ibland vara skrämmande att begränsa marken till attraktiva alternativ. Nyligen frågade en läsare om vi kände att enskilda ETF-länder var en lämplig investering för deras portfölj. Vi får inte ge råd om enskilda investeringar, men vårt svar var att det är viktigt att att väga de för-och nackdelar som gör att dessa ETFs är unika.

Det första du måste förstå är att precis som en enskild aktie, kommer ett landspecifika börshandlade fonder att vara mottagligt för sina egna lustar. Dessa drivs typiskt av valutafluktuationer, underliggande företagsgrunder, politisk miljö, ekonomiska data, investerarfondsströmmar och andra kriterier. Ofta samlas dessa variabler för att generera avkastningar som inte är korrelerade med hemmamarknader, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på rådande miljö.

Landspecifika börshandlade fonder är en korg av aktier

Enskilda landspecifika börshandlade fonder erbjuder investerare möjligheten att äga en korg av aktier som är hemmahörande eller utföra majoriteten av sin verksamhet i en viss nation. Det finns nu hundratals sätt att investera på utvecklade marknader, tillväxtekonomier och frontier markets för att finna en nischmarknad eller ekonomi. Dessutom erbjuder uppgången av valutasäkrade produkter nu möjligheten att eliminera valutarisk från en rad olika landspecifika produkter.

Den största av alla landspecifika börshandlade fonder är iShares MSCI Japan ETF (NYSEArca: EWJ). Denna börshandlade fond har attraherat mer än 15 miljarder dollar fördelat på mer än 300 företag som har sin hemvist i Japan.

Detta land har varit i nyheterna ofta de senaste åren eftersom centralbanken fortsätter att pumpa upp ekonomin genom kvantitativa lättnader som förvränger deras valuta-, aktie- och räntemarknader. Detta har lett till lönsamma resultat för fonder som WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (DXJ). Denna ETF kombinerar långa aktiepositioner med korta valutasäkringar.

Olika index i samma land

Spridningen mellan olika index i samma land i kombination med politiskt utmanade ekonomier är en av de största riskerna med att landspecifika börshandlade fonder. Den som gillar vågspelet kan till exempel titta närmare på VanEck Vectors Russia ETF (RSX). Ibland väljer du en vinnare med utmärkta tillväxtegenskaper och andra gånger är du utsatt för stora förluster till följd av oavsiktliga svårigheter.

En bra metod för att få en internationell exponering är att investera i ett brett index. Detta index kan innefatta regional, ekonomisk eller grundläggande byggnadsmetodik. Även om resultaten kan vattnas ner med denna mer diversifierade strategi, är du inte heller utsatt för en mer koncentrerad marknad. Riskerna blir således mindre.

iShares MSCI EAFE ETF (EFA) är en ETF som investerar i ett ett populärt brett internationellt index. Det finns dock också utmärkta möjligheter att borra ner sin investering till regioner som Europa, tillväxtmarknader eller Asien. Dessa bredare geografiska områden kan lägga till alfa över ett traditionellt internationellt benchmark, samtidigt som de tillhandahåller attraktiva diversifieringsegenskaper i många länder, sektorer och marknadssegment.

Vanguard Emerging Market ETF (VWO) är erbjuder en övertygande värdeproposition och långsiktig tillväxt med tanke på en fortsatt styrka på globala tillväxtmarknader.

Om du slutligen bestämmer dig för att investera i landspecifika börshandlade fonder, kan du dra nytta av att välja två eller tre alternativ för att balansera dina innehav. Detta kommer att möjliggöra ett mer fokuserat tillvägagångssätt samtidigt som man behåller en diversifierad tankegång. Dessutom innebär detta användandet av sund riskhantering för att skydda sig mot betydande kursfall.

Kommentarer är avstängda.