ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Kan ETF-marknaden stå inför en krasch?

30 maj 2018 Inga kommentarer

Kan ETF-marknaden stå inför en krasch?Kan ETF-marknaden stå inför en krasch?

Det finns ingen tvekan om att experiment i investeringsvärlden har lett till några av de största framgångshistorierna vi känner till. Nästan alla delar av investeringslandskapet som det existerar var en gång nya och otestade. Längs vägen föll några innovativa idéer väl ut medan andra kraschar. Eftersom börshandlade fonder (ETF) har blivit ett drivmedel för innovation i dagens finansiella scen, är det bara en fråga om tid innan dessa produkter blir för komplexa och för riskfyllda för sitt eget bästa? Kan ETF-marknaden stå inför en krasch?

Esoteriska idéer gjorda tillgängliga

En ny artikel från The Financial Times karakteriserar tidigare misslyckade försök till innovationer som innehåller ett gemensamt tema. ”Produktutvecklare bygger tidigare esoteriska idéer i strukturer som är lätta att komma åt och kan handlas i realtid av absolut alla.” Det är möjligt att beskriva delar av 2008 års finanskris som påverkats av denna typ av beteende. Det kan bli återkommande igen efter ett decennium av tid har gått – den här gången på ETF-marknaden. Kan ETF-marknaden stå inför en krasch?

ETF används i ökad utsträckning som den praktiska lösningen för idéer som utvecklats av investeringsbankernas forskargrupper. Under tiden har många illikvida tillgångsklasser som endast var tillgängliga för investerare som arbetar på professionell nivå nu omvandlats till likvida produkter. Detta gör dem mer tillgängliga för den vanliga investeraren, men den placerar också den investeraren på en högre risknivå.

Dela upp S & P 500

Financial Times rapporten lyfter fram två nyutvecklade börshandlade fonder som ett exempel på detta experiment på jobbet. En utgivare som heter Metaurus har nyligen lanserat två ETF-verktyg, som var och en spår en separat aspekt av S & P 500. Metaurus Advisors US Equity Ex-Dividend Fund (XDIV) spårar indextillväxten. Metaurus Advisors US Equity Cumulative Dividends Fund (IDIV) spår utdelningsavkastningen. Dessa fonder är baserade på utdelningsarbitrage och kapitaliserar på tendensen bland investerare att betala för att uttrycka sina preferenser.

Författaren av rapporten anser emellertid att dessa ETFs liknar split-cap investeringsförtroende. Dessa förtroende, utvecklade på 1970-talet, kom fram till den bredare världen av vardagliga investeringar på 1990-talet. Risken i samband med dessa komplexa verktyg orsakade emellertid många investerare att misshandla sina innehav, vilket resulterade i stora och omfattande förluster.

Tillkomsten av alternativa idéer

En annan emittent, Breakwave, planerar att lista en ETF som spårar Baltic Dry Index. Detta index följer kostnaderna för att transportera torra bulkvaror runt om i världen. Möjligheterna för erfarna investerare och specialister att dra nytta av globala konjunkturer är tydliga. Med tanke på att denna ETF kommer att vara allmänt tillgänglig för genomsnittliga investerare kan det visa sig vara för komplicerat att vara användbart.

Andra pågående ETF, som en av emittenten Redwood från Kanada, ligger nära hedgefonder i sin stil. Denna nya ETF utforskar investerarbeteendet som det gäller ineffektivitet på marknaden. Det fokuserar på indexering av förspänningar, resultatöverreaktion och liknande begrepp. Medan idén bakom denna ETF är spännande kan man också hävda att även hedgefonder (som består av expertförvaltare och investerare) inte på ett tillförlitligt sätt kan utnyttja dessa fördomar. Vilken anledning finns det för att tro att vardagliga investerare blir bättre eller ens likvärdiga i sin förmåga att göra detsamma?

Nyutgivna ETF som fokuserar på blockchain eller AI-områden

Man är kanske ännu mer sannolikt att hitta nyutgivna ETF som fokuserar på blockchain eller AI-områden. Dessa inkluderar bland annat Amplify Tranformational Data Sharing ETF (BLOK) och Innovation Shares NextGen Protocol ETF (KOIN). Blockchain-baserade index kan struktureras utifrån crowdsourced idéer. AI spelar en intressant ny roll; iShares lanserar en ny grupp av aktivt förvaltade sektors ETFs som bygger på maskininlärning för att kategorisera företag efter sektor.

ETFer som dessa är spännande på grund av deras nya förhållningssätt till ett traditionellt landskap. För vissa investerare erbjuder de underbara nya möjligheter till investeringssuccé. De kommer emellertid med högre risknivå för många andra investerare, och dessa risker kanske inte är omedelbart tydliga. För nya industrier som blockchain och ny teknik som AI, har inte ens individer och företag inom industrin självklart en bra förståelse för hur sakerna fungerar eller om hur situationen kommer att vara månader eller år framåt i tiden.

Detta berör ETFer som bygger på innovationer inom dessa områden kan ta begrepp och strategier som är alltför komplexa och förpackar dem på ett sådant sätt att de blir tillgängliga för en publik av investerare som inte är utrustade för att hantera riskerna. För investerare bör det växande området av alternativa ETFer fungera som en påminnelse om att due diligence är nödvändigt och viktigt. Även fonder som uppträder på ytan för att vara bekant eller liknar befintliga fonder kan dölja komplicerade inredningsstrukturer.

Kommentarer är avstängda.