ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Investeringstips för nybörjare

23 oktober 2018 Inga kommentarer

Investeringstips för nybörjareTrading och aktiesparande är inte längre något som bara intresserar de som har en känsla för siffror. Det är heller inte självklart att man helt lägger över allt ansvar till investmentbolag som placerar och granskar kundernas kapital efter deras riktlinjer. Istället vill allt fler lära sig hur marknaden fungerar och hur man ska göra för att maxa sin utdelning. Samtidigt är det många som drar sig för det, och tycker att det verkar både krångligt och svårt.

Däremot behöver det inte vara så svårt som det till en början kan verka. Vi har samlat nio tips som kan vara till hjälp för alla nybörjare.

9 enkla nybörjartips

1. Det första du ska göra är att välja att handla med bolag som du förstår och känner till bättre än andra. Ju mer du vet om företaget, desto bättre kan du förstå framtida upp och nedgångar. Är de tillfälliga på grund av förändringar i företaget eller beror det på något annat?

2. Det finns flera investmentbolag som erbjuder så kallade nybörjaraktier. Dessa har ofta låg risk men också lägre utdelning. Dessa kan vara bra att börja med som novis om man vill lära sig hur handeln fungerar utan att riskera sitt kapital.

3. Man ska inte lägga alla sina aktier på samma risknivå. Det är inte att rekommendera att man enbart köper aktier med hög risk. Även om utdelningen kan vara stor kan en eventuell förlust ha samma storlek. En låg risk är i sin tur säkrare, men har en mycket mindre utdelning.

4. Det gäller att hålla ett öga på marknaden. Läs alla nyheter och analyser du kan hitta och gärna från oberoende sajter, och försök att hitta uppgifter från olika källor. Inför nästa år förväntas exempelvis bankerna och etablerade modeföretag som H&M och Kappahl ge hög utdelning. Detsamma gäller för Mr Green som har visat en stabil tillväxt 2017-2018. Spelsektorn förväntas även bli starkare efter lagändringen som träder i kraft i januari.

5. Dela upp ditt sparande i steg. Köp och sälj inte allt på en och samma gång. Det gör att riskerna sprids ut mer jämnt.

6. Investering måste ske med tålamod och långsiktighet. Det tar tid för kapital att växa och man bör överväga vilka som är de bästa affärerna för en utdelning som kommer efter ett eller flera år.

7. Håll inte kvar vid aktier som du alltid har ägt. Ger dessa inte utdelning är det ingen mening med att äga dem. Sälj de som inte går med vinst och investera i företag med bättre utdelningsmöjligheter.

8. Börja hellre smått än stort. På så sätt hinner du lära dig handeln och marknaden, samt få en bättre förståelse för hur den fungerar.

9. Allt handlar om tålamod och långsiktighet. Byt heller inte aktier för ofta. Bara för att du inte ser utdelningen du vill direkt, betyder det inte att den inte kommer. Investering måste få ta sin tid.

Kommentarer är avstängda.