ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Hur rik skulle Du vara om Du investerat som Buffett?

24 juli 2017 Inga kommentarer

Hur rik skulle Du vara om Du investerat som Buffett?Hur rik skulle Du vara om Du investerat som Buffett?

Mer specifikt, hur rik skulle Du vara om Du investerat som Buffett när han köpte aktier i Apple (Nasdaq: APPL)? År 2006 var Apple ett företag med ett antal framgångsrika produkter, men det var inte som nu, när bolaget har en marknadsposition som kan liknas vid världsdominans. Mac-datorn och iPod var båda starka säljare, men iPhone fanns inte, inte heller någon iPad. År 2006 rapporterade företaget en årlig vinst på 2,4 miljarder dollar.

Snabbspola framåt 10 år, och företaget producerar kvartalsinkomster på minst 40 miljarder dollar. Det är ingen tvekan om att Apple har exploderat under det senaste decenniet, och investerare som såg bolagets tidigare potential har i sin tur kunnat glädjas åt sina vinster. Warren Buffett köpte sina första aktier i Apple 2006. Om du hade följt Berkshire Hathaway med ett köp på 10 000 USD i AAPL-aktien vid den tiden, hur mycket pengar skulle du ha idag?

Från 10 USD till 152 USD

Den 3 januari 2006, den första handelsdagen detta år, stängde Apple på 10,68 USD per aktie. Den som investerade 10 000 dollar vid den tiden skulle ha köpt drygt 936 aktier i teknikföretaget. Vid handelns slut den 31 maj 2017 stod Apple i 152,76 dollar per aktie. Situationen är något mer komplicerad, men för den 9 juni 2014 delar Apple sina aktier 7-till-1. Bolaget genomförde en så kallad split. Det innebär att dina 936 aktier plötsligt blir 6 552, med ett värde på 1/7 pre-split-priset. Det betyder att i maj 2017, vid aktiekursen 152,76 USD, skulle dina 6 552 aktier vara värda en hel del, nämligen 1,000,883,52 USD.

Efter Buffetts Investering

Det mest anmärkningsvärda inslaget i Buffetts investering i Apple är inte att han sökte en särskilt bra affär och att han kapitaliserade på den. Investeraren anses allmänt vara en av de bästa i branschen, och det är ingen överraskning att han har tjänat stora summor på sitt köp. Snarare är det något ovanligt, med tanke på hans investeringsstil och historia, att Buffett bestämde sig för att ta en position i Apple alls.

Warren Buffett har i stor utsträckning varit motvillig till att investera i teknikföretag under hela sin karriär. Miljardären uppgav på 1990-talet att han tvekade att investera i den sektorn eftersom han kände att han inte kunde vara säker på hur techvärlden skulle förändras under de kommande åren, och han tyckte inte om att någon annan hade en fördel över honom. Det förändrades 2011, då Buffett började bygga upp en betydande position i IBM. Han köpte denna aktie när företaget betalade utdelning,när ett återköpsprogram gjordes och när IBM-aktien handlades till ett lågt p/e-tal.

Buffett investerade traditionellt i företag som har en lång historia av framgång. En av hans mest berömda investeringar inom denna kategori: Kraft-Heinz Company har till exempel en framgångsrik historia som sträcker sig över 100 år. Apple var däremot grundat 1976 och stod 1997 inför en konkurs. Det är bara i det nya århundradet som företagets utveckling och försäljning har tagit av. Emellertid har Buffett erkänt sin styrka och gjort mycket pengar på Apples framgång.

Kommentarer är avstängda.