ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Investerarna köper grekisk ETF

3 mars 2018 Inga kommentarer

Investerarna köper grekisk ETF GREK Global XInvesterarna köper grekisk ETF

Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK), den enda börshandlade fonden dedikerad grekiska aktier, har en solid årlig vinst och data tyder på att investerarna köper grekisk ETF. Euro- och tillväxtmarknaderna värderas attraktivt i förhållande till USA, och dessa rabatter är uppenbara med vissa av GREKs innehav. Det temat har uppmanat investerare att välja att köpa den landspecifika ETF med fokus på grekiska aktier. Grekland klassificeras i dag som en av sex emerging markets i Europa. De övriga europeiska länderna som klassificeras som tillväxtmarknader är Tjeckien, Polen, Ryssland, Turkiet och Ungern.

Det starka intresset för Global X landspecifika fonder fick bolaget att starta en grekisk ETF. Global X MSCI Greece ETF (kortnamn GREK) är den enda amerikanska noterade börshandlade fonden med exponering för landet. I år har GREK ser nästan 55 miljoner dollar i inflöden.

ETF fördelar cirka 29% av sin vikt till sektorn för finansiella tjänster och ytterligare 20,5% till energiaktier. GREK är också starkt exponerat för grekiska konsumenttrender med en konsumentdiskretionär sektor som står för nästan 19% av denna ETFs vikt. Greklands förmåga att hantera borgenärerna kunde bli avgörande för GREKs fondförmögenhet under 2018.

Stärks av en fortsatt BNP-tillväxt

Kreditratingföretaget Fitch anser att den offentliga skuldens hållbarhet kommer att förbättras, som stärks av en fortsatt BNP-tillväxt, minskad politisk risk, de offentliga överskottens primära överskott och ytterligare lagstiftningsåtgärder som lagts till att träda i kraft fram till 2020.

Förväntningarna om en jämn slutförande av den tredje granskningen av Greklands ESM-program minskar riskerna för att den ekonomiska återhämtningen kommer att undergrävas av ett slag mot förtroende eller av regeringens uppbyggnad av efterskott med den privata sektorn.

Förväntningar för hur euroområdets fordringsägare kommer att behandla den grekiska skuldsituationen är också viktig för 2018 fallet för GREK.

Fitch förväntar sig att Eurogruppen kommer att bevilja ytterligare skuldlättnader till Grekland i år. Graden av skuldlättnadsåtgärder kommer att sträva efter att hålla bruttofinansieringsbehovet under 15% av BNP på medellång sikt och under 20% av BNP därefter, vilket anges i Eurogroup-uttalandet från 15 juni 2017. Det är tänkt att förbättra den offentliga skuldens hållbarhet på lång sikt och bör stödja marknadens förtroende, vilket kommer att bidra till att stödja marknadstillträdet efter programmet.

Kommentarer är avstängda.